Desertörer vanliga i afghanska armén

Afghanistan har haft stora problem att bygga upp en egen nationell försvarsmakt. Men i år har det skett ett trendbrott, och allt fler av dem som tar värvning i armén stannar också kvar.

Det är förstås ett brott att olovandes lämna armén. Men många av de förrymda soldaterna ser inte sig själva som desertörer eller brottslingar.

Det har länge varit ett vanligt fenomen i Afghanistan att soldater kommer och går lite som de behagar, utan att klandras för det.

Till exempel kan ett motiv vara att soldaterna behövs hemma i jordbruket vissa tider på året. Dessutom har det funnits missnöje med den nya nationella arméns officerare och den låga lönen.

Trenden har vänt
Men nu verkar alltså trenden ha vänt. I vintras deserterade mellan 20 och 25 procent av soldaterna. Men under våren har siffran sjunkit till ungefär tio procent.

När talibanerna fördrevs från makten år 2001 fanns det ingen nationell försvarsmakt i Afghanistan. Istället var det olika krigsherrar som med sina egna förband styrde olika områden.

Den nya regeringen i Kabul är än så länge beroende av stöd från de Nato-ledda internationella styrkorna från främst USA, men även från Sverige och andra länder.

Motvikt till talibanerna
Med hjälp av utländska rådgivare bygger den afghanska regeringen just nu upp en egen nationell armé som en motvikt mot både talibanerna och de andra krigsherrarna som fortfarande kontrollerar stora delar av landet.

Den nya nationella försvarsmakten består nu av 35 000 man. Allt fler av soldaterna väljer nu alltså att också stanna kvar där.

En förklaring kan vara att odugliga officerare har bytts ut. En annan är att muslimska präster och lokala byledare har kontaktats. De har i sin tur lyckats övertala över 1 000 deserterade soldater att återvända till armén.

Men under flera år framöver kommer den nya försvarsmakten i Afghanistan fortfarande att vara beroende av utländskt stöd.

Mattias Klefbeck
mattias.klefbeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".