Klicka för större bild.

Orback flaggar för kvotering av kvinnor

Det blir färre och färre kvinnor på de ledande posterna i näringslivet. Det visar en genomgång som SNS gjort. Nu säger jämställdhetsminister Jens Orback att det kan bli aktuellt med kvotering i styrelser för att företagen ska bli mer jämställda.

– Nu har vi tjafsat om det här så länge, så därför har vi också beställt en utredning som ska titta på möjlig kvotering i styrelser, med det är ingenting som vi tycker egentligen är vårt ansvar, men kan inte näringslivet ta ansvaret själva, tvingas till slut staten in, därför att vi kan inte sitta med armarna i kors och se att kvinnor blir diskriminerade, säger Jens Orback.

Men samtidigt säger näringslivets forskningsråd SNS att det är just fokuseringen på kvotering av styrelserna som gjort att företagen har en mindre andel kvinnor på de ledande dagliga posterna. De skickligaste kvinnorna sitter i styrelserna i stället för att ha de operativa funktionerna, men det håller inte Jens Orback med om.

– Nej, det tror jag inte riktigt på, därför då skulle man se en kraftig ökning av andelen kvinnor i styrelserna, och det har man inte gjort, och de siffror som jag har sett är att man år efter år kan visa att man har väldigt många kvinnor upp till mellanchefsnivå, men sedan finns det någon form av glastak som gör att kvinnorna inte går vidare. Där tror jag snarare att det är så att män väljer män efter den här mellanchefsnivån, säger Jens Orback.

Kvoteringsdiskussionen har påverkat
Men centerkvinnornas ordförande Annika Qarlsson delar SNS syn på att kvoteringsdiskussionen påverkat andelen kvinnliga chefer.

– Jag tycker att det nästan är ett väntat resultat, efter att Margareta Winberg gick ut och hotade med kvotering, var man tvungen att försöka rätta till de siffror som hon ansåg var fel Jag tycker att det var ett feltänk, för då siktar man bara in sig på symbolnivån, för det är det det handlar om det här yttersta med bolagsstyrelser.

– Det som är viktigast är ju att i alla steg och led, i alla chefsnivåer ha en jämn fördelning av kvinnor och män, för det är då vi får en bra rekrytering även till bolagsstyrelserna, säger Annika Qarlsson.

Jens Orback anser alltså att företagen måste skärpa sig, annars kan det bli kvotering, även om regeringen helt slipper ingripa enligt Orback.

Morot i stället för piska
Men centerns Annika Qarlsson föreslår morot istället för piska: mer riskkapital till kvinnor lovar hon vid en borgerlig valseger och hon vill också ändra attityderna till kvinnligt företagande.

– Det handlar om att öppna upp kvinnors expertområden, vård, omsorg och tjänstesektor, som det idag ligger en död hand över, där man har satt stopplagar i stället för startlagar, så det finns många konkreta, skarpa förslag att sätta i sjön den 18 september i höst, säger centerkvinnornas ordförande Annika Qarlsson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".