Kd sämst på att få in unga i riksdagen

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som skulle få in lägst andel ledamöter under 40 år om valresultatet blev detsamma som vid förra valet. Det visar Ekots granskning av hur partierna placerar kandidater under 40 år på valsedlarna.

Totalt kandiderar i år över 5 400 personer till riksdagen för olika partier. Ekot har tittat på hur många som är under 40 år på riksdagspartiernas valsedlar och hur många av dem som skulle komma in i riksdagen om valresultatet blev detsamma som vid förra valet.

Statistiken bygger på hur partiernas hade placerat  kandidaterna på valsedlarna för några veckor sedan när de lämnades in till Valmyndigheten, men uppgifterna kan komma att förändras.

Ingen når hälften under 40
Socialdemokraterna och folkpartiet har tidigare haft en ambition att hälften av alla på valsedlarna ska vara under 40 år.

Inget parti når upp den målsättningen. Socialdemokraterna ligger bäst till med 37 procent av kandidaterna under 40 år. Lägst ligger vänsterpartiet med 26 procent av kandidaterna under 40.

Hur åldersfördelningen till slut kommer att se ut i riksdagen beror på hur högt upp elller långt ner på valsedlarna som partierna har valt att placera sina kandidater.

Om mandatfördelningen efter höstens riksdagsval blir som det är idag är det folkpartiet och miljöpartiet som får in högst andel unga.

Sämst i kd
Kristdemokraterna är det parti som kommer att få den lägsta andelen ledamöter under 40 år. Som partiet har placerat sina unga kandidater kommer bara 2 av 33 platser att gå till personer under 40 år.

– Det är inte en god representativitet för väljarkåren. Det måste förbättras så att vi får en större andel under 40 år. Det är också så att vi har personvalssystemet och det går bra att kryssa för de yngre på listan, säger Urban Svensson, som är partisekreterare för kristdemokraterna.

Ser man åldern på listorna?
– Nej, men jag tror att när man kryssar gör man det utifrån att man känner till kandidaterna och då kan man favorisera en ungdom, en kvinna eller en man med speciell bakgrund som man vill stödja.

Kristdemokraterna redovisar ålder på sina kandidater i fem av totalt 29 valkretsar.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se
Research:
Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se
Katrin Kasström
katrin.kasstom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".