Dåligt skydd för fondsparare

Regeringen och myndigheterna är dåliga på att se till att konsumentskyddet för sparare fungerar. Både regeringen, Finansinspektionen och Konsumentverket får kritik i en ny rapport från Riksrevisionen.

Det handlar om för höga avgifter och dåliga villkor som drabbar konsumenterna.

– Det är naturligtvis ekonomiska skador och villkor som är oskäliga. Konsumenterna får betala för höga avgifter och avgifter som man inte känner till. Man har villkor som missgynnar konsumenterna och det drabbar deras fondsparande ekonomiskt, säger Lennart Grufberg som är riksrevisor.

Det är Finansinspektionen och Konsumentverket som har ansvar för medborgarnas skydd på finansmarknaden.

Nästan ingen tillsyn
En ny rapport från Riksrevisionen visar att tillsynen varit eftersatt. Enligt myndigheten finns det nästa ingen tillsyn alls över vissa avtal inom försäkringsbranschen och informationen om nya produkter på värdepappersområdet.

Dessutom visar rapporten att myndigheterna är dåliga på att driva ärenden vidare till Marknadsdomstolen för att få vägledande domar.

Kritiken mot regeringen gäller att det saknas klara riktlinjer för vad myndigheterna ska jobba med.

Stora värden
Idag sparar 94 procent av svenskarna i fonder och PPM-sparande. Mellan år 1995 till 2005 ökade hushållens fondförmögenhet från 242 miljarder kronor till 1 316 miljarder kronor.

– Det är en marknad som varit under en oerhörd utveckling. Det har tillkommit flera komplicerade produkter och 94 procent av svenskarna sparar i fonder. Tillsynen har blivit allt viktigare så att man kan upprätthålla den skyddslagstiftning svaga konsumenter har mot starka finansiella aktörer, säger riksrevisor Lennart Grufberg.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".