Maktkampen över på Madagaskar

På Madagaskar, öriket vid Afrikas östkust, verkar nu den sex månader långa kampen mellan de rivaliserande presidenterna gå mot sitt slut.
Den gamle presidenten har sagt sig vara villig att gå med på eldupphör, samtidigt som den nyvalde presidentens trupper tagit kontrollen över nästan hela ön. Detta kan innebära att den gamle presidentens tid vid makten är över efter mer än 20 år. Upplösningen på maktkampen har varit blodig. Ett tiotal personer har de senaste dagarna dödats sammandrabbningar mellan styrkor trogna varsin man som kallar sig president. Under de sex månader som gått sedan presidentvalet har minst 80 människor dödats. Madagaskerna kallar Didier Ratsiraka för Deba, storchefen, så förknippad är han med makten i landet. Men efter valet utropade sig oppositionens kandidat, Marc Ravalomanana, till president, han anklagade den gamla presidenten för valfusk och fick stöd av en domstol. Den gamle presidenten vägrade se sig slagen, istället förskansade han sig i hamnstaden Toamasina. Hans styrkor sprängde vägarna som leder till huvudstaden och skar av oljeleveranserna till resten av ön. Allt mer trängd försökte han för två veckor sedan leja legosoldater som skulle hjälpa honom i en statskupp men planen misslyckades och den nye presidentens styrkor meddelade igår att de också intagit de norra delarna av landet, där stödet för Ratsiraka var stort. Nu säger sig den gamle presidenten vara beredd att iakta ett eldupphör, om bara Ravalomanan avbryter sin offensiv. Många förvånas över att Didier Ratsiraka så envist hänger kvar vid makten men det är inte bara den gamle presidenten själv som har mycket att förlora. De senaste 25 åren har hans familj och anhängare enligt afrikanskt manér skaffat sig stora förmögenheter och affärsimperier som är beroende av goda kontakter med de styrande. Samtidigt som landets 16 miljoner invånare lever i fattigdom har till exempel Ratsirakas son tagit kontrollen över ädelstensgruvorna i landet. Omvärlden har länge tvekat till att ta ställning i den segdragna maktkampen, den afrikanska samarbetsorganisationen OAU och den gamla kolonialmakten Frankrike vill till exempel helst se nyval. Men de senaste dagarna har flera länder förklarat att man betraktar Ravalomanana som landets nye president. Bland annat har USA gett honom sitt stöd, ett viktigt tillkännagivande eftersom Madagaskars tillgångar i USA har varit frysta i väntan på ett slut på konflikten.
Caroline Salzinger, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".