Maxstraff krävdes för Alexandramannen

Efter drygt fem månaders rättegång avslutades på onsdagen ett av de största sexualmålen hittills i Sverige. Det handlar om den så kallade Alexandramannen i Malmö som sökt kontakt med unga flickor på internet. Åtalet gäller övergrepp mot 58 flickor, bland annat flera fall av våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

– Försvaret har hela tiden försökt göra gällande att det är en ord mot ord-situation, och att det är svåra bevisbedömningar, och det är det givetvis, men här har vi en unik situation på det sättet att flickornas uppgifter ger stöd åt varandra, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

– För det mesta är det flickor spridda över hela landet som inte känner till varandra eller varandras berättelser, och ändå lämnar de detaljer som starkt stödjer varandra, säger Ulrika Rogland.

Större delen av rättegången har under våren hållits bakom stängda dörrar.

Kontakt på internet
Enligt åklagaren har den åtalade 30-åringen, under täcknamnet Alexandra, tagit kontakt med unga flickor på internet. Han har haft en databas med 150 flickor med tillhörande sexprofiler och nakenbilder i sin dator.

Han medger själv att han haft kontakt med över tusen unga flickor. Han har utgett sig för att vara prins, trollkarl, fotograf, massör, festfixare, kung fu-mästare, men han är ingen våldtäktsman, han är ingen monster, sa han i rättssalen på onsdagen och nekar till alla anklagelser utom 40 fall av förledande av ungdom.

– Vår klient har ju själv erkänt det han menar att han har gjort sig skyldig till, och det är förförelse av ungdom, ingenting annat, säger hans advokat Douglas Norking.

De här flickorna som har vittnat om att de har blivit våldtagna, ljuger de?

– Jag kan inte sitta och säga att de ljuger. Minnesfunktionen kan vara väldigt annorlunda, men vad som är viktigt att beakta är att de har träffat vår klient för att tjäna pengar, så finns där kanske en risk för att man lägger över skulden på sexköparen, säger Douglas Norking.

Erkänner sexköp
30-åringen erkänner att han ofta köpt sex.

Enligt kammaråklagare Ulrika Rogland har han använt pengar som övertalning och har inte det gått med pengar har det gått med våld och de flickor som drabbats mår mycket dåligt idag.

– Många har gjort sig illa fysiskt, skurit sig, en del har försökt ta livet av sig, det har varit många jättejobbiga konsekvenser för dem.

Ulrika Rogland yrkade på onsdagen på maxstraff.

– Jag yrkade på vad jag max kan yrka på, och det är tolv års fängelse och utvisning, säger hon.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".