Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt för invandrare få byggjobb

Byggsektorn är en av de branscher som är sämst på att anställa invandrare. Det visar en rapport från Byggkommissionen.
Peter Lundell är byggnadsarbetare i Stockholm. Han tror att traditionen ligger bakom att det är så få invandrare i byggbranschen. – Det kan vara språket kanske, eller tradition. Ett slutet system, man behöver kanske inte vara invandrare för att ha svårt att komma in där. Rapporten från Byggkommissionen visar att bara 4,4 procent av de utlandsfödda männen i Sverige arbetar i byggbranschen, jämfört med 10,3 procent av de svenskfödda. Undersökningen som är gjord av Växjö Universitet visar också att byggsektorn tillsammans med den offentliga förvaltningen är de sektorer där invandrare är allra sämst representerade. Mats Hammarstedt som gjort undersökningen är osäker på vad som ligger bakom den dåliga representationen. – Det tycks finnas någon oförklarlig skillnad här som förklaras med någon slags kultur inom byggbranschen. Invandrare och kvinnor har svårt att etablera sig där, istället blir det en slags enklav för svenskfödda män. Vad ska man göra åt det då? – Jag tror att det är ett långsiktigt förändringsarbete som behövs för att öka andelen kvinnor och invandrare i byggbranschen. Byggnadsarbetaren Jorge Vega tror inte att den dåliga representationen av invandrare i byggbranschen har varken med språket eller kulturen inom branschen att göra. – Det kanske beror på att de flesta invandrare tar den lättaste vägen, och inte går klart gymnasiet, säger han. Man behöver mer utbildning för att klara av det här jobbet.
Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".