Muckarfilm väcker avsky i riksdagen

Den muckarfilm från amfibieregementet i Vaxholm som visades i SVT:s Uppdrag Granskning där nakna soldater skjuter med skarpladdade vapen har väckta starka reaktioner. Ett bakslag för Sveriges försvar, katastrofalt och oacceptabelt, är några av omdömena.

– De här företeelserna hör inte hemma i det svenska försvaret. Det blir en backlash för hela det förändringsarbete som, med stöd av alla partier i riksdagen, har bedrivits av överbefälhavaren. Det handlar om att vi ska försvara våra grundläggande värden och det är också respekt för individer och människor, säger försvarsminister Leni Björklund.

Ledamöterna i riksdagens försvarsutskott håller med. Filmandet och skjutandet kallas oacceptabelt, idiotiskt, trist och ociviliserat och att det innebär flera steg tillbaka i arbetet med att förändra bilden av det svenska försvaret.

Försvaret ska utreda
Försvaret ska nu utreda händelsen. Leni Björklund säger att hon hoppas och utgår från att det var en enstaka händelse, men enligt Värnpliktsrådet är det vanligt att värnpliktiga tar bilder av varandra utan kläder och med vapen.

Före muck brukar de allra flesta dokumentera sin lumpartid på ett humoristiskt sätt.

Inte ensamma om ansvaret
Även om de här värnpliktiga och deras befäl som var med gick över en gräns så är de inte ensamma om ansvaret, säger Alf Ingesson-Thor, psykolog inom flygvapnet.

– Det här är ingenting de här killarna har kommit på själva, de har blivit en del av en machokultur som soldater utbildas i och får i sig under en lång och hård utbildning. Kalla det för en form av hjärntvätt om du vill men man blir en del av den kultur man utbildas i, säger han.

Kan man ändra på den inbyggda machokulturen?

– Säg så här: att bli en duktig soldat idag innebär också att våga, att vinna och att ta risker och ta ansvar för sig själv och sina kamrater. Det kräver en väldigt speciell laguppbyggnad under lång tid. Det är klart att de kan ta sig olika uttryck, men att det finns ett behov av att utveckla människans i vissa fall destruktivare personlighet och destruktivare anlag är en nödvändighet för att kunna genomföra ett krig, säger Alf Ingesson-Thor, psykolog inom försvaret.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".