Vulkanen Merapi

Risk för vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Merapi hade på onsdagen varit högaktiv fem dagar i rad och en vulkanexpert som Ekots utsände Nils Horner talat med säger att risken för ett stort utbrott har ökat.

- Risken för ett utbrott på Merapi har ökat kraftigt efter jordbävningen i lördags säger Subandriyo, chef för Yogyakartas vulkanologiska centrum.
Han bläddrar bland sina timsfärska rapporter från vulkanen och säger att han är orolig för het lava kan skölja ner över tättbefolkade områden nära vulkanen och orsaka en katastrof.

Flera utbrott tidigare
Stora mängder lava håller nu på att byggas upp nära toppen. Vid ett utbrott för tolv år sedan dog ett 60-tal människor, och 1930 dog 1300 personer. Vulkanen står bara omkring fem mil från epicentrum för lördagens jordbävning.

Även om det hörs svaga knallar inifrån berget och tjock rök ibland spyr ut från toppen ligger Merapi naturskönt och det känns rofyllt här.

Bybor stannar trots varningar
I en by bara fem kilometer från Merapis topp träffar jag Kianti, hon säger att hon inte tänker följa regeringens uppmaning att evakuera.

- Men om det börjar komma en massa lava, då tänker jag ta mina tre barn och springa, säger hon.

Nils Horner, Yogyakarta
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".