Marie Ehrling och Anders Igel.

Telias vd åtalas för att ha mutat chefer

Telia Soneras vd Anders Igel och Sverigechefen Marie Ehrling åtalas för bestickning. Det beslutade överåklagare Christer van der Kwast vid Riksenheten mot korruption på onsdagen.

Åtalet gäller ett evenemang i april förra året där Telia bjöd in 200 höga chefer från myndigheter och näringsliv till musikalföreställningen Mama Mia.

Inbjudan till musikalen gällde även de inbjudnas respektive och enligt åtalet var inbjudningarna en ”otillbörlig belöning för mottagarens tjänsteutövning”.

– Det är frågan om värdet på de förmåner som ges, och om det sammanhang som det har med tjänsteutövningen på olika sätt. Då gör man en samlad bedömning av dessa omständigheter, för att se om det passerar gränsen för otillbörighet som det är tänkt i brottsbalken, säger Christer van der Kwast.

– Toleransen bör vara noll eller näst intill noll om man ska se till den lagstiftning som finns. Det beror på sammanhanget, en enklare affärslunch i samband med att man har kontakter affärsmässigt kan ju passera.

– Men börjar det bli så att övningarna ligger vid sidan av det som är normala tjänster, kontakter och innehåller inslag som är av privat förmånskaraktär, då börjar det bli bekymmersamt också ur min synpunkt, säger Christer van der Kwast.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".