Stulna dyrgripar kan ha auktionerats ut

En mängd föremål från forntid och medeltid gick i helgen under klubban på en auktion på Gotland. Säljarna misstänks för bland annat grov stöld och häleri i en brottsutredning ledd av polisen i Östergötland, men trots det fick varken gotlandspolisen eller Gotlands museum kännedom om auktionen.
– Ja, vi blev litet förvånade över att så mycket gotlandica, tydligen av klass, hade gått under klubban på ön, det är ju ganska ovanligt, säger biträdande länsmuseichef Gun Westholm som alltså fick reda på vad som sålts först i efterhand. – Vi var ju inte kontaktade, och när vi läser att det skulle finnas 1300-talsföremål i det, då blir vi väldigt förvånade. Det normala är ju att vi blir kontaktade när det gäller sådana saker, och brukar få en möjlighet att titta på det innan. Trots att de båda storsamlarna valt att vara anonyma i den här affären har det stått klart för polisen vilka det var som sålde, alltså två personer som figurerar i en mycket utredning av antikvitetsstölder på fastlandet. I den pågående utredningen har det vid husrannsakningar dykt upp åtskilligt med stulna antikviteter. Grovt räknat har det sagts röra sig om kyrksilver och annat till ett värde av cirka en miljon kronor. Den bakgrunden gör nu att polisen i Östergötland nu vill ta sig en titt på vad det var som såldes i helgen på Gotland, för fortfarande finns det massor av ouppklarade stölder med förvunna föremål. Polisen vill förvissa sig om att inget stulet gick under klubban, men auktionsförrättaren Tage Nilsson tycker inte att han haft orsak att fråga efter varifrån föremålen kommit. – Vanligt sunt bondförnuft och heder. Har man fått ett uppdrag, då ska man fullfölja det, och jag anser att vi har gjort precis som vad på oss ankommer, säger Tage Nilsson.
Katarina Hedström, SR Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista