Soldater kan åtalas för mord i Irak

Amerikanska marinkårssoldater kan komma att åtalas för mord i Irak. Det var i november i fjol som 24 civila, bland dem flera små barn, kvinnor och åldringar sköts ihjäl efter att en amerikansk soldat dödats av en bilbomb i närheten av deras hem i den irakiska staden Haditha.

Flera amerikanska marinkårssoldater kan inom kort komma att åtalas för mord. Det uppgav på onsdagen militära källor i Washington.

Vita husets presstalesman Tony Snow säger att utredningarna om massakern i Irak ska offentliggöras så snart de är klara.

Bilden klarnar
Under tiden börjar bilden av vad som hände den 19 november i staden Haditha att klarna.

Klockan kvart över sju på morgonen exploderade en vägbomb och klöv ett amerikanskt militärfordon mitt itu och en soldat dödades.

En grupp marinkårssoldater tappade besinningen och gick in i några hus i närheten och sköt ihjäl minst 24 människor. Flera mördades i sina sängar.

Jämförs med Song My
Vad som särskilt upprör och får många att jämföra med massakern i Song My under Vietnamkriget är att många av de dödade var små barn och åldringar.

– Det kan gå att förklara att soldater skjuter civila vuxna eller tonårspojkar som kan misstänkas vara motståndsmän, men att skjuta småflickor och en 77-åring i rullstol går inte att ursäkta, säger en av Pentagons utredare till Ekot idag.

– Jag höll den lilla flickan i armarna, men hennes huvud hoppade upp och ner och insidan föll ut i mitt knä, säger en korpral till Los Angeles Times. Han röjde upp efter massakern.

Stämmer inte
Marinkårssoldaterna hävdade att offren dödats av en bombladdning eller under eldstrid, men iranska och amerikanska journalister har dokumenterat att detta inte kan stämma. De flesta offren sköts i huvudet och i bröstet.

– Det pågår två utredningar, en om vad som hände, en annan om varför vi inte fick veta om det, säger den amerikanska överbefälhavaren, general Peter Pace.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".