Litauens regering avgår efter bråk

Litauens regering avgår. Statsministern Algirdas Brazauskas lämnade på onsdagen in sin avskedsansökan sedan ett av koalitionspartierna hamnat i konflikt med landets president. Misstankar om mutbrott och missbruk av offentliga medel finns med i bilden av det politiska kaoset.

Regeringskrisen utlöstes av att Litauens president Valdas Adamkus vägrade godta folk från det populistiska Arbetarpartiet på två nya ministerposter. Han anklagade dem för att tidigare ha utnyttjat statliga pengar för privata ändamål. Till exempel lät en av dem fru och barn fara på utlandsresa för offentliga medel.

Detta var bara den senaste snurren på den karusell som varit igång ända sedan Arbetarpartiet vann parlamentsvalet hösten 2004 under sin ledare, mångmiljonären och affärsmannen Viktor Uspaskich.

Polisen utreder mutor
Arbetarpartiet kom i flerpartiregering under socialdemokraten Algirdas Brazauskas. Men hela tiden har partiet bråkat om att det haft för lite inflytande. Samtidigt har presidenten, andra politiker och flera medier gärna synat Uspaskich och hans parti i sömmarna. Uspaskich själv fick gå som ekonomiminister förra året efter beskyllningar för att också han blandat ihop ministerämbetet med privat business.

I förra veckan blev det så offentligt att polis och myndigheter utreder misstankar om att flera politiker i Arbetarpartiet tar mutor av ryska företag och lovar att verka för att bolagen får delta i EU-sponsrade projekt och entreprenader.

Hoppade av som partiledare
I måndags avgick Uspaskich som partiledare. På onsdagen gick hela regeringen och vissa källor i Vilnius antyder att den avgående statsministern, 73-årige veteranen från Sovjetåren Algirdas Brazauskas, lär ha sagt att han nu har tröttnat på politik för gott.

Nyval har antytts som ett försök att finna väg ur Litauens politiska kaos.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".