Forskare vid KI anklagas för fusk

Karolinska institutet i Solna får hård kritik av Vetenskapsrådet på onsdagen. Två forskare har fuskat och kontrollen på Karolinska har inte fungerat.

– Vi anser att detta är mycket allvarlig kritik mot verksamheten som har bedrivits, och detta skadar definitivt forskningen inom det här ämnesområdet, säger professor Jan Carlstedt-Duke, som är ansvarig för forskningen på Karolinska institutet.  

Brutit mot god sed
Ämnesområdet är forskning om smärta. De utpekade forskarna är en professor, Thomas Lundeberg och en doktorand. Vetenskapsrådet visar en ovanligt omfattande affär av forskning som brutit mot vad som brukar kallas god vetenskaplig sed.

Bland mycket annat handlar det om att det är omöjligt att se om försök som forskarna beskrivit gjorts över huvud taget, och i så fall av vem eller hur. De har ingått i en grupp där forskarna enligt Vetenskapsrådet plagierat andra.

Ifrågasätter avhandling
Vetenskapsrådet ifrågasätter också att doktorandens avhandling släpptes fram över huvud taget.

Det finns anledning till självkritik från Karolinska, säger Jan Carlstedt-Duke.

– Tydligen så har våra kontrollsystem inte fungerat, även om vi har haft tydliga riktlinjer och försökt följa upp detta så har vi inte upptäckt det i tid. Detta har nu åtgärdats, och vi har skärpt de kontrollsystem som vi har, säger han. 

Jobbar inte längre kvar
De båda forskarna har avvisat kritiken, och idag jobbar de inte längre kvar på Karolinska.

Flera andra forskare på Karolinska har jobbat tillsammans med professorn och doktoranden. De har fått kritik av karolinska, säger Jan Carlstedt-Duke, men han tycker inte att de visat sig olämpliga som forskare.

– Det har varit bristande omdöme i vissa situationer, men det är inte samma sak som att man brister som forskare.

Kommer ni att förmå någon att sluta?

– Inte som det ser ut idag, säger Jan Carlstedt-Duke.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".