I Stockholm har Lasse Lehman jobbat med en mobil polisstation.

Var femte polisstation stängd i sommar

Var femte polisstation kommer att vara stängd i sommar, enligt en översyn som rikspolisstyrelsen gjort och som Ekot tagit del av. I Värmland till exempel håller sju av 17 polisstationer stängt under mer än tre veckor.

Stefan Andersson och Frida Säljeback är två invånare i Kil, där polisstationen inte kommer att vara öppen i sommar.

– Det är klart att folk ser att det inte finns poliser i närheten, och det är ju chansen för vissa att ta för sig på ett annat sätt, säger Stefan Andersson.

– Det är klart att det inte är bra att det inte finns någon polis. Då kanske folk gör saker de inte får göra, säger Frida Säljeback.

Behovet har minskat
Det finns drygt 300 polisstationer i Sverige. Av dem håller alltså cirka 20 procent, eller var femte, stängt i sommar.

Enligt rikspolisstyrelsen har det nya larmnumret 114 14 och internet minskat behovet att besöka en polisstation.

Därför försöker man under sommaren att styra om polisverksamheten från service till yttre tjänst, det vill säga från skrivbord till gator och torg. Det säger Lena Tysk som är polisintendent vid rikspolisstyrelsen.

– Om man tittar på de stationer som man stängt för allmänheten så är ju de på mindre orter där man tagit hänsyn till det här. Men det innebär inte att det inte finns poliser ute i kommunerna, säger Lena Tysk.

Avfolkning på vissa orter och turistströmningar till andra gör att behovet av antalet poliser på olika orter förändras under sommaren.

Men på många håll leder stängningen av kontor till att utryckningstiderna kan bli långa. De poliser som är i tjänst får också mer att göra och längre att färdas.

Resurserna räcker inte till
I Värmland, som på många andra ställen i landet, sammanfaller polisernas semestrar med evenemang som kräver stora insatser. Det är det som gör att de små stationerna får stänga, resurserna räcker helt enkelt inte till.

– Det är för att vi ska kunna bedriva en så likvärdig polisverksamhet i yttre tjänst som vi normalt sett har. Vi är ganska ansträngda med alla de här evenemangen som är under sommaren.

– För att få resurser så stänger vi de minsta stationerna där vi normal sett har en lokalt förankrad polis. De tas då i anspråk i den yttre verksamheten, säger Carina Hertzberg, som är chef för Värmlandspolisens operativa avdelning.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Jan Andersson, Ekot Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".