Hans Blix.

Blix manar kärnvapenländer att nedrusta

Kärnvapen är det största hotet mot mänskligheten – trots det har kampen för att hindra spridning av kärnvapen stagnerat. Det är en av slutsatserna i den rapport som Hans Blix överlämnar till FN-chefen Kofi Annan på torsdagen.

Alla länder som idag har kärnvapen måste börja nedrusta och sluta anrika uran för kärnvapenbruk. För trots att världen idag hotas av både biologiska och kemiska vapen, så är fortfarande kärnvapen det som människan har mest att frukta från.

Det skriver den svenske diplomaten Hans Blix och hans internationella kommission mot massförstörelsevapen i den rapport som Blix senare på torsdagen överlämnar till FN här i New York.

Kärnvapenfri zon
Kommissionen föreslår också att både Israel och Iran ska upphöra med all urananrikning under en period, med målet att Mellanöstern ska bli en kärnvapenfri zon.

Under två år har Hans Blix’ kommission arbetat med sin rapport, som består av 60 förslag till hur världen ska nedrustas. Och kärnvapenproblematiken dominerar rapporten.

Kritiserar USA
I sitt förord till rapporten kritiserar Blix USA:s strategi med förebyggande anfall. Blix ledde ju vapeninspektörerna i Irak och var emot den USA-ledda invasionen.

Blix skriver också att det är helt avgörande att USA skriver under provstoppsavtalet – gör man det kommer resten av världen att följa den enda supermakten tror Blix.

Om Blixkommissionens 60 förslag blir verklighet skulle världen bli en säkrare plats. Men idag finns inte mycket som tyder på att de länder som har kärnvapen är beredda att göra sig av med dem.

Tvärtom vill istället allt fler länder skaffa kärnvapen. Bland annat så slutade förra årets FN-toppmöte här i New York om nedrustning i ett präktigt fiasko, utan några vettiga resultat.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".