Kdu besviket på moderpartiet

Nu riktar kristdemokraternas ungdomsförbund kritik mot att partiet inte placerar fler unga kandidater högre upp på partiets vallistor inför riksdagsvalet. Bara två personer under 40 år finns representerade på valbar plats på kristdemokraternas vallistor inför höstens riksdagsval.

Kdu:s förbundsordförande Ella Bohlin är besviken.

– Jag tror det handlar om att vi förväntas bättra på statistiken, men när vi kräver att få vara med och ta ansvar är det ett kompakt motstånd som möter oss. Men vi vägrar vara ungdomsalibin, och jag tror att man från partiet måste våga släppa fram nya förmågor och verkligen tillåta människor att ta ansvar, säger Ella Bohlin.

Ytterst få under 40 år
Sammanlagt 5 400 personer ställer upp som kandidater till årets riksdagsval. Mellan en tredjedel och en fjärdedel av riksdagspartiernas kandidater är under 40 år. Bland kristdemokraterna är 27 procent under 40 år.

Men efter att kd:s olika partidistrikt har satt ihop vallistorna inför höstens riksdagsval, så är det ytterst få av dem under 40 år som har en chans att komma in i riksdagen.

Om valresultatet skulle bli samma som förra gången så skulle bara två av kd:s 33 riksdagsledamöter efter höstens val vara personer under 40 år. Det är avsevärt lägre andel än hos övriga riksdagspartier.

– Det är inte en bra representativitet för väljarkåren, utan det måste förbättras så att vi får en större andel av även dem som är under 40. Men det är ju också så att vi har personvalssystemet, och det går ju bra att kryssa de yngre som vi ändå har på listorna, säger Urban Svensson, som är partisekreterare för kristdemokraterna.

Högst medelålder i riksdagen
Redan idag har kristdemokraterna den högsta medelåldern i riksdagen, och bara en ledamot som är under 35 år.

Ella Bohlin som är förbundsordförande i kdu tycker att partiledningen måste undersöka vad det är som gör att de unga placeras så lågt på partiernas vallistor.

– Man har gått ut med väldigt vackra ord och sagt att man ska öka andelen unga på listorna, men när man väl fastlade listorna så såg vi att det inte blev så. Vi får helt enkelt hoppas på att kunna kryssa oss in, fler kdu:are och unga kristdemokrater, säger Ella Bohlin.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se
Research:
Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se
Research:
Katrin Kasström
katrin.kasstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".