Österrike nobbar JAS

Den österrikiska regeringen beslutade vid lunchtid i tisdags att välja ett annat plan än svensk-brittiska JAS Gripen som landets nya stridsflygplan.
Det blev ingen ny affär för JAS Gripen. Den österrikiska regeringen valde i stället Eurofighter. Det stridsflygplan som ska ersätta de gamla svenska Draken-planen, som österrikarna köpte redan på 60-talet. Eurofighter väljs för att det sägs vara det mest framtidsorienterade och mest tekniska flygplanet, enligt ett uttalande från Österrikes regering. Det handlar om en stor affär som nu går JAS Gripen förbi. Sammanlagt 24 plan till ett värde av 1,8 miljarder euro, eller mellan 16 och 17 miljarder kronor. Affären är den största i sitt slag i Österrike sedan andra världskriget. Från svensk sida vill man avvakta med kommentarer till man fått mer information, men man kunde ana en besvikelse hos ledande personer på SAAB strax efter att beslutet blev känt. Det fanns tre olika bud att ta ställning till, ett från USA och två från Europa. Numera svensk-brittiska JAS Gripen och europeiska Eurofighter, där en europeisk företagsgrupp låg bakom. JAS Gripen har hittills sålts till det svenska och sydafrikanska flygvapnet. Det ungerska har hyrt några plan, och offerter ligger till Brasilien och Tjeckien, och regeringen i Polen har meddelat att den vill ha in offerter på 48 plan och där väntas JAS Gripen delta i anbudstävlingen senare i höst.
Tommy Fredriksson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".