Danskt EG-mål kan ändra svensk pension

EG-domstolens generaladvokat säger i ett förslag till dom på torsdafgen att Danmark bryter mot flera regler när det gäller pensionsförsäkringar. Det gäller avdragsrätt för den som köper sin försäkring i ett annat EU-land. Målet har direkt bäring på svenska förhållanden.

Danmark har precis som Sverige ett system som innebär skatteavdrag för både privata pensionsförsäkringar och de tjänstepensioner arbetsgivaren står för. Principen är skatteavdrag när försäkringspremien betalas in och beskattning när pengarna betalas ut.

Både i Danmark och Sverige är det så att skattereglerna bara gäller om det är ett bolag i det egna landet som står för försäkringen.

Bryter mot frihet
Det är fel, tycker EU-kommissionen i Bryssel. Att göra så bryter mot EU:s fyra friheter: fri rörlighet för människor, varor, tjänster och pengar.

Därför har kommissionen stämt Danmark inför EG-domstolen och nu säger domstolens generaladvokat att Danmark bryter mot EU:s fördrag när det gäller fri rörlighet för människor och tjänster.

Svårt få in skattepengar
Danmark har med stöd av den svenska regeringen sagt att förändringar inte är möjliga eftersom det blir svårt för den danska regeringen att få in skattepengar när pensionen betalas ut.

Det resonemanget underkänner den österrikiska generaladvokaten Christine Stix-Hackl.

Hon hänvisar till att EU-länderna sedan nära trettio år har avtal om att ländernas skattemyndigheter ska hjälpa varandra.

”Därför kan Danmark inte åberopa problem med att få fram upplysningar som möjliggör en korrekt beskattning”, skriver hon.

Svenska regler
Om EG-domstolen följer generaladvokatens förslag måste även reglerna i Sverige göras om.

En försäkringsjurist Ekot talat med förutser inga revolutionerande förändringar men tror på ytterligare steg som innebär att svenska pensionspengar kan placeras utomlands utan att de skattefördelar som i dag finns går förlorade.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".