Fortsatt samarbete om alternativ energi

Den borgerliga alliansen siktar på en uppgörelse om energipolitiken före valet, efter centerns beslut att lämna sin blocköverskridande kärnkraftöverenskommelse med socialdemokraterna. Trots det kommer centern att rösta för socialdemokratiska förslag om energiforskning, vindkraft, el-certifikat och konsumentskydd.

För snart ett år sedan föreslog kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund hur en borgerlig uppgörelse om energipolitiken skulle kunna se ut.

I förslaget ska Barsebäck förbli stängt och ingen ny kärnkraft byggs. Den kärnkraft som finns ska utnyttjas mer och ingen reaktor ska stängas innan den tjänat ut.

Enas före valet
De borgerliga borde enas före valet om en sådan gemensam politik, tycker Hägglund.

– Det kan visa att det finns en sida som har en gemensam energipolitik och en annan sida som inte har det. Även om det borde kunna vara så att en uppgörelse skulle kunna få uppslutning från socialdemokraterna, där många är väldigt missnöjda med den nuvarande politiken, säger Göran Hägglund.

Efter centerpartiets partnerbyte i kärnkraftfrågan, siktar den borgerliga alliansen på att utforma en gemensam energipolitik.

Ingen av de borgerliga politiker som Ekot talat med tror att den kommer att sträcka sig längre än den kommande mandatperioden, trots att alla partier talar om hur viktigt det är med långsiktiga spelregler.

Börja på ny kula
Centerns nya kärnkraftspolitik och brytningen med socialdemokraterna och vänsterpartiet gör det möjligt för den borgerliga alliansen att börja på ny kula, men centern vill fortfarande ersätta kärnkraften med andra alternativ. Hägglund.

Även om centern vridit sig loss från kärnkraftuppgörelsen med socialdemokraterna, återstår delar av uppgörelsen som ligger fast.

I riksdagen kommer centern på torsdagen till exempel att rösta på socialdemokraternas förslag för framtida forskning och ny teknik på energiområdet, medan de övriga allianspartierna säger nej och vill ha en annan inriktning på forskningen.

Röstar med socialdemokraterna
Som ensamt borgerligt parti vill centern ha gröna el-certifikat. De ska gynna alternativa energikällor, som till exempel vindkraft.

Centerns borgerliga alliansbröder gillar inte modellen. De tycker att konsumenterna får betala för mycket eller att certifikaten är en subvention som stör marknadskrafterna.

Centern kommer ändå att göra upp över blockgränsen om att systemet ska gälla till och med 2030. Folkpartiet vill riva upp beslutet om det blir borgerlig regering.

Höjd effekt i kärnkraftverken 
Centerpartiet vill fasa ut kärnkraften, som det heter, men har under tiden sagt ja till att höja effekten i de reaktorer som är kvar. Det är en politik som den borgerliga alliansen vill gå vidare med.

För att kunna stänga kärnkraft i framtiden tycker centern att alternativa energikällor ska få mer uppmuntran och kommer snart att rösta för ett socialdemokratiskt förslag om mer satsningar på vindkraft.

Centern vill fortsätta på den vägen och öka stödet, medan moderaterna och folkpartiet tycker att det är för stort redan.

Partierna har principiellt olika syn på hur fria marknadskrafterna ska få vara från politisk styrning.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".