1 av 2
Modell av Bockstensmannens ansikte. Foto: Jan Andersson/SR.
2 av 2
Klicka och se hur det gick till.

Bockstensmannen har fått ett ansikte

En modell av hur Bockstensmannen kan ha sett ut presenterades i Varbergs fästning på torsdagen. Modell- och dockmakaren Oscar Nilssons rekonstruktion av Bockstensmannens ansikte visades upp. Utgångspunkten har varit en plastprototyp som är en exakt kopia av Bockstensmannens kranium.

På torsdagen visades Bockstensmannen upp för första gången sedan modellmakaren Oscar Nilsson gjort en rekonstruktion av huvudet. 1300-talsman hittades i Bockstens mosse, utanför Varberg för 70 år sedan och intresset för att få reda på hur han faktiskt kunde ha sett ut var stort.

Där står han Bockstensmannen och tittar på oss journalister med sina blå-grå ögon inne i den upplysta glasmontern. Han är lite blek och matt, denne man som är 171 centimeter lång.

Blev mördad på 1300-talet
Det spetsiga ansiktet med de lite ihopdragna ögonbrynen, den något hopsnörpta munnen och allvarliga blicken kunde ha varit vem som helst i 30-35-årsåldern, också i våra dagar, trots att han blev mördad någon gång mellan 1350 och 1370. Det enda som egentligen skiljer är kläderna.

Modellmakaren Oscar Nilsson har använt traditionell rättsmedicinsk teknik när han i lera byggt upp muskel för muskel i ansiktet utifrån det plastikopererade kraniet som var vanställt.

– Jag tror att det är attraktivt för oss idag att få ett ansikte att titta på. Vi har diskuterat det, modellmakaren och jag, att vi behöver individer, ansikten för att kunna relatera till historien, säger museilektor Åsa Axberg.

Tycker att han är snygg
Kläderna som sitter på Bockstensmannen har sytts av museipedagog Annalena Thorbjörnsson. Hon tycker att han är snygg.

– Jag tror säkert att han var en attraktiv man när han levde på 1300-talet, en modemedveten kille med snofsig, lockig frisyr och snygg i sina kläder, tror jag att han var, säger Annalena Thorbjörnsson.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".