Isigt Arktis varmt för 55 miljoner år sen

Ny forskning ger en helt ny bild av hur klimatet i nordliga områden såg ut för 55 miljoner år sedan. För första gången har man kunnat borra en sedimentkärna, som är 400 meter lång, från havsbotten i Norra Ishavet. Den visar att det då var ett varmt klimat i Arktis.

Professor Jan Backman vid Stockholms universitet är en av forskarna bakom studien, som publiceras i tidskriften Nature.

– Vi tror att det var ett växthusklimat med mycket mer koldioxid i atmosfären, säger Jan Backman.

Det finns teorier om varför det blev så varmt i de arktiska områdena för 55 miljoner år sedan.

– Det vare en väldigt speciell händelse för 55 miljoner år sedan, där naturen släppte ut en jättefis av lätt kol. Det är frusen metan på havsbotten som frigjordes och omvandlades till koldioxid, säger Backman.

Men 10 miljoner år senare började Arktis att kylas ner.

– Då ser vi de första tecknen på is i Norra ishavet. Det har funnits is och sand som senare förts ut mitt ut i Centralbassängen långt tidigare än vad någon har trott , konstaterar Backman.

För 55 miljoner år sedan fanns inga människor på jorden, som kunde värma upp klimatet genom eldning med fossila bränslen. Då var det troligen metanutsläpp från havsbotten, som satte igång uppvärmningen.

Idag tror de flesta klimatforskare att den nuvarande uppvärmningen till stor del beror på våra egna utsläpp av växthusgaser.

I båda fallen leder den ökade koldioxidhalten i atmosfären till uppvärmning av jorden.

– Resultaten styrker det. Vi har haft varmt förut och vi vet att det fanns mer koldioxid i atomsfären, säger han.

Jan Backman tror att de nya resultaten om klimatutvecklingen i geologisk tid kan vara till hjälp för den nutida klimatforskningen.

– Den här grundinformation är intressant för de som håller på med nutida klimatforskning, säger Jan Backman, professor i geologi vid Stockholms universitet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".