Kabinettsekreterare Hans Dahlgren.

Dahlgren förnekar samtal med Danielsson

Statssekreterare Hans Dahlgren på utrikesdepartementet fortsätter att förneka att han skulle ha talat med statsminister Göran Perssons närmaste man Lars Danielsson annandag jul 2004 i samband med flodvågskatastrofen. Det framgår av JO:s förhör med Hans Dahlgren.

Hans Dahlgren säger precis som i tidigare utfrågningar att han inte talade med statssekreterare Lars Danielsson under annandag jul 2004. Danielsson hävdar ju att han talade med Dahlgren tre gånger under dagen när larmet om flodvågskatastrofen kom.

I JO:s förhör säger också Hans Dahlgren att även om han skulle ha talat med Danielsson hade han inte kunnat ge honom den information Danielsson hävdar att han fått, uppgifter om att utrikesdepartementet jobbade för fullt och hade läget under kontroll. Dessa uppgifter säger Dahlgren att han fick först vid 17-tiden från chefen för den konsulära avdelningen Jan Nordlander på utrikesdepartementet.

Möjlig att nå
Dahlgren var i hemmet i Nacka hela annandag jul och var nåbar på mobiltelefon och hemtelefon. Ett par timmar på kvällen var han inne i stan.

JO undrar också om Dahlgren diskuterat med Danielsson om deras olika minnebilder. Enligt Dahlgren talade de en gång i mobiltelefon om saken den 6 december och en gång på Danielssons rum i Rosenbad den 12 december förra året. Dahlgren säger till JO att han inte kan komma ihåg varje ord som yttrades.

Kollat med Telia
Hans Dahlgren uppger att han besökt Telia och där kontrollerat samtalen på sin mobiltelefon annandag jul 2004. På frågan från JO om han kontrollerat den fasta hemtelefonen svarar Dahlgren nej.

Hans Dahlgren gjorde egna skriftliga anteckningar om mobilsamtalen, som inte lämnats ut. Men Dahlgren säger till JO Nils Olof Berggren att JO kan få se det här pappret om han vill.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".