Försvinnanden vanliga i Tjetjenien

Även om kriget är slut i Tjetjenien har människors livsvillkor inte förbättrats. I städerna saknar man rinnande vatten och bara ett fåtal har arbete. Förtrycket och terrorn är ständigt närvarande och människor försvinner spårlöst.

– Ingen mor i Tjetjenien, som säger god natt till sina barn på kvällen kan vara säker på att se dem igen, säger Madina Magomadova, ordförande för organisationen Tjetjeniens Mödrar, på besök i Stockholm på torsdagen.

Hon hävdar bestämt att antalet människor som försvinner spårlöst, som rövas bort, inte har minskat.

70 000 borta
Förklaringen till den missuppfattningen är att anhöriga är för skrämda för att rapportera sina saknade och rädslan för hämd är levande, säger hon.

Människorättsorganisationer uppskattar att 70 000 människor har dödats eller försvunnit sedan 1991 när Tjetjenien förklarade sig självständigt från Ryssland.

Moskva motsatte sig frigörelsen och två våldsamma och brutala krig utkämpades.

Ödeläggelsen efter krigen är förödande, särskilt i huvudstaden Grozny, där 85 procent av alla byggnader räknas ligga i ruiner. Även om kriget är slut, är det ingen fred som råder.

Lever utanför landet
Förtryck och terror härskar och människorättsaktivister lever farligt. Madina Magomadova berättar att hon tvingas leva i den sydryska grannrepubliken Ingusjien.

– Jag reser ofta till Tjetjenien, men då övernattar jag alltid på olika ställen varje natt och försöker hålla en låg profil. Några av mina anhöriga har lämnat landet, andra bor i Ingusjien. Mina barn bor på annat ställe och har annat efternamn. Ingen vet att de är mina barn. Jag hoppas att de är säkra på det sättet, säger Madina Magomadova, ordförande för organisationen Tjetjeniens Mödrar.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".