Osynliga partiet demonstrerar i Stockholm.

"Osynliga partiets metoder oacceptabla"

De senaste månaderna har Osynliga partiet riktat våldsamma aktioner mot bland annat centerns lokaler och på första maj vandaliserades flera butiker i centrala Stockholm. Nu varnar expert på höger- och vänsterextremism för dessa grupper.

De har samma syn på sig själva som nazister, säger experten Anna-Lena Lodenius.

– Det handlar om grupper som ser sig som någon sorts elit, en moralisk elit som går före och som förändrar verkligheten. Sedan kommer vi att förstå att det var för vårt eget bästa. Man respekterar inte demokratin och den demokratiska processen och inte det representativa systemet, säger hon.

I samband med första maj vandaliserades flera butiker i Stockholm och under våren har centerpartiets lokaler attackerats av några som kallar sig osynliga partiet.

Oro inför nationaldagen
Organisationen Svensk Handel ska senare idag, fredag, träffa polisen för att diskutera inför nationaldagen den sjätte juni eftersom man befarar vandalisering även då.

En av dem som greps och anhölls i samband med första maj var Lilly Näslund som i samband med det lämnade sitt uppdrag som nämndeman för vänsterpartiet. Hon säger sig själv vara en del av Osynliga partiet som är en sammanslutning för dem som känner sig osynliggjorda i samhället.

Hon vill inte svara på frågor om själva gripandet, men hon anser att fokus hamnade på fel sorts våld.

”Fel sorts våld”
– Jag tycker att det är våld att tio procent av jordens befolkning äger 90 procent av tillgångarna. Jag tycker att det är våld att vatten privatiseras fast det är en grundläggande mänsklig rättighet. Varför ska man rikta fokus på den fönsterrutan när man har en hel värld av människor som det utövas våld mot hela tiden och som ingen behöver ta ansvar för?

– Det kan skrivas rapport efter rapport men det är ändå handling som kommer att innebära förändring och de enda som tar ansvar för det är människor som själva ställer sig upp och protesterar och säger att nu får det vara nog för vi tänker inte ta detta längre, säger Lilly Näslund.

Varnar för Osynliga partiet
Journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius, som är expert på vänster- och högerextremism, varnar för grupperna som kallar sig Osynliga partiet. Det är samma rörelser som på 1990-talet attackerade minkfarmer och porrbutiker. Idag är deras måltavlor centerpartiet och arbetsförmedlingen.

Lodenius anser att det gullas för mycket med vänsterextremism, eftersom många faktiskt sympatiserar med deras krav på ungas rätt till arbete, vatten åt alla människor och ett bekämpande av orättvisor.

”Metoderna inte godtagbara”
– Jag kan förstå att man har en förståelse för att det i vissa lägen behövs protester, att det i vissa lägen går det för långsamt och att det ibland är viktigt att protestera.

– Men de metoder de väljer är inte godtagbara och det tycker jag att man borde markera mycket tydligare från medierna men framför allt kanske från de andra politiska partiernas sida, säger Anna-Lena Lodenius.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".