S i Tjeckien riskerar att förlora makten

Efter åtta år i regeringställning riskerar socialdemokraterna i Tjeckien att förlora makten i det parlamentsval som äger rum i dag, fredag, och i morgon, lördag. I den avslutande tv-duellen anklagades den socialdemokratiske premiärministern för kontakter med maffian.

Premiärministern Jiri Paroubek är den fjärde socialdemokratiske regeringschefen under de åtta år som partiet i olika konstellationer styrt tiomiljonerslandet Tjeckien.

Korruptionsskandaler och fraktionsstrider har kantat de åtta åren men den senaste premiärministern har sett till att partiet gjort en uppryckning.

opinionsmätningarna drar åt olika håll
Men eftersom otack ofta är världens lön kan Jiri Paroubek tvingas avgå. Högerliberala Demokratiska medborgarpartiet, ODS, vädrar morgonluft även om opinionsmätningarna drar åt olika håll.

Valkampanjen har varit ovanligt aggressiv och den avslutande tv-duellen mellan premiärministern och oppositionsledaren Mirek Topolanek bjöd på en smärre sensation.

Oppositionsledaren anklagade premiärministern för samarbete med maffian och fick stöd av den polischef som ansvarar för bekämpning av den organiserade brottsligheten.

Smutsig valkampanj
Många väljare ser anklagelsen som ytterligare ett exempel på den smutsiga och bråkiga valkampanjen.

För första gången har politiker bokstavligen slagits med varandra. Så fick hälsovårdsministern flera slag i huvudet av en annan politiker på en kongress med 1 000 läkare och sjuksköterskor. En sjukvårdsreform har varit den hetaste valfrågan.

Troligtvis kommer fem partier att ta plats i parlamentet. För första gången gör De gröna entré i rikspolitiken och får en nyckelroll eftersom de kan tänka sig att samarbeta med både högern och vänstern.

Tjeckiens förre president Vaclav Havel har erkänt att han tänker lägga sin röst på De gröna.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".