Mona Sahlin.

Mona Sahlin lovar större el-konkurrens

Konkurrensen på elmarknaden måste förbättras på en rad områden. Det säger samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin, efter Ekots rapportering om att elbolagen sänkt elproduktionen i kärnkraftverken för att höja priserna.

Mona Sahlin är självkritisk till hur regeringen hanterat avregleringen av elmarknaden.

– Politiken borde ha varit tydligare för tio år sedan när man avreglerade marknaden med att försäkra sig om konkurrensen och insynen. Vi har vår del i ansvaret och det tänker jag inte försöka smita ifrån, säger hon.

När du säger politiken menar du då regeringen och dess samarbetspartier?

– Då menar jag de regeringar och riksdagar som under de här tio åren har haft att fatta beslut om lagstiftningen på elområdet.

Det rör sig då om socialdemokratiska regeringar?

– Ja, visst gör det det.

Tre bolag dominerar
Den svenska elmarknaden domineras av de tre elbolagen Vattenfall, Fortum och Eon. De äger också kärnkraftverken i olika konstellationer.

Ekot rapporterade igår om hur elbolagen efter några krisår med låga priser sänkte elproduktionen i kärnkraftverken år 2000.

Syftet var att medvetet skaffa en brist på el vilket i sin tur skulle pressa upp priserna. Alla elbolagen agerade likadant vid ungefär samma tidpunkt, enligt Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

– Det finns dokument som visar att man medvetet gjort så här för att få upp priserna, säger han.

Elbolagen förnekar samarbete
Elbolagen erkänner att man sänkt produktionen då elpriserna var låga men förnekar att man samarbetat.

Regeringen kommer inom kort med en rad förslag som ska förbättra konkurrensen och stärka kundernas ställning på elmarknaden, säger samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin.

– För mig räcker misstanken om att det här är en marknad som vi redan innan var orolig över att konkurrensen är bristfällig och om det dessutom finns karetelliknande beteenden så stärker det bara min övertygelse om att vi behöver göra mer för att förbättra konkurrensen och insynen på elmarknaden.

Kan du säga någonting om vad ni vill göra för att förbättra konkurrensen?

– Det handlar delvis om insynen på själva handelssidan på börsen, det handlar om hur man ska kunna få in fler aktörer på elmarknaden, det handlar om hur man kan stärka kundernas ställning både när det gäller industrisidan och hushållssidan och det handlar också delvis om att flytta vinster från kraftföretagen till kunderna, säger Mona Sahlin.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".