Bostadsgaranti vid prov av samboskap

Att släppa sin lägenhet för att flytta ihop med någon är ett steg som många tvekar inför. För att hitta en ny bostad om kärleken inte håller kan ju vara så gott som omöjligt – särskilt i storstäderna. Men i Köpenhamn har man kanske hittat lösningen på problemet.
Flytta ihop med pojk- eller flickvännen och ha ändå garanti för att du får en ny bostad om förhållandet spricker. Så ser erbjudandet ut från bostadsbolaget KAB till dem som bor i bolagets 8 000 lägenheter i Köpenhamn och förorten Lyngby. För 900 kronor får den som ger upp sin lägenhet in där ett garantibevis som inom fem år ger rätt till en ny lika stor lägenhet med ungefär samma hyra och läge om kärleken inte håller. Den nya lägenheten ska ordnas fram inom tre månader. På åtta månader har det lett till att 30 lägenheter blivit fria till uthyrning, berättar tidningen Politiken – och samtidigt har bostadsbolaget sluppit olaglig andrahandsuthyrning. – En sån här garanti är helt enkelt nödvändig i bostadsbristens Köpenhamn, säger vd:n Jesper Nygård. Bostadsgarantin ska nu utvidgas till fler kommuner och man försöker också locka pensionärer som ofta flyttat ut till sina sommarhus men ändå behåller sina bostäder inne i stan. Och förresten är det bara två som hittills flyttat tillbaka för att kärleken tagit slut.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".