Lättare för icke EU-medborgare söka jobb

Det ska bli lättare för människor utanför EU att komma till Sverige och jobba. En statlig utredning föreslår i höst att det ska bli möjligt att komma till Sverige och söka arbete i tre månader.

Samtidigt införs ett nytt system med utpekade bristyrken som visar inom vilka områden personerna enklare kan få arbetstillstånd.

I höst presenterar en statlig utredning om arbetskraftsinvandring sina slutförslag. Men enligt vad Ekot erfar så är de stora dragen redan klara.

Gäller tre månader
I dag är det svårt för någon utanför att EU att få komma till Sverige och söka jobb. Därför föreslår utredningen en ny grund för att få visum, nämligen att söka arbete. Personen ska få vara här och söka i tre månader förutsatt att han eller hon klarar att försörja sig själv.

Får personen jobb blir myndigheternas kontroll enklare än om någon med turistvisum lyckas få arbete här.

Bakom förslaget står, som det ser ut i dag, företrädare för socialdemokraterna, vänsterpartiet och folkpartiet och de vill också införa ett nytt system med bristyrken.

Ams ska peka ut bristyrken
Det finns redan en liten möjligt för en som inte är EU-medborgare att få jobb i Sverige under begränsad tid. Men nu tycker de tre partierna att Ams efter samtal med fack- och arbetsgivare ska bestämma vad Sverige har för bristyrken.

Inom de yrkena blir det enklare för personer utifrån att få arbets- och uppehållstillstånd. Den individuella prövningen blir helt enkelt mindre omfattande än i dag.

Dessutom föreslår utredningen att ska det bli lite enklare för en småföretagare att komma hit och driva sin verksamhet.

Öppnar för arbetskraftsinvandring
Utredningens ordförande, socialdemokraten Lena Hjelm-Wallén vill inte kommentera de konkreta förslagen, men vill öppna för arbetskraftsinvandring.

– Det är när vi har brist på arbetskraft som inte kan tillgodoses inom Sverige eller inom hela EU-området som den bristen ska kunna hanteras så att vi också accepterar arbetskraftsinvandring från andra länder utanför EU. Det är det som är uppdraget i den här utredningen och vi kommer med ett sådant förslag, säger hon.

Det dröjer några månader innan de slutgiltiga förslagen läggs fram, men som det ser ut i dag, kan den som får jobb stanna i upp till fyra år och det är längre än i dag.

Kan få permanent uppehållstillstånd
Om arbetet efter fyra år fortfarande betraktas som bristyrke får personen sannolikt fortsätta jobba och kan då troligen få permanent uppehållstillstånd.

De andra riksdagspartierna tycker att förslaget är för krångligt. De är kritiska till kraven på Ams-kontroll av behovet.

För att ge arbetstillstånd tycker de att det räcker med att en seriös arbetsgivare vill anställa en person utifrån med normala svenska arbetsvillkor.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".