LO: Hög a-kassa gör att fler jobbar

Människors vilja att arbeta ökar när a-kassa och andra trygghetssystem är generösa. Det hävdar LO:s ekonomer i en ny rapport och går inför höstens val till hårt angrepp på den borgerliga alliansens förslag att sänka bland annat nivåerna i a-kassan.

– I de länder där man har högre ersättningsnivåer och relativt sett generösare välfärdssystem är folk mer intresserade av att arbeta.

– Ett skäl är helt enkelt att man får ut mer av jobbet, bättre pensioner, bättre trygghetssystem, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson.

Svensk avhandling
Dan Andersson stödjer sitt påstående på en nyligen utkommen svensk avhandling, som konstaterar att människor i länder med generös a-kassa i högre grad jobbar.

I rapporten visas också att svenskarna i högre grad än i länder med lägre a-kassa ser sitt arbete som något mer än att tjäna pengar.

Det här tar Dan Andersson som bevis för att en hög a-kassa inte leder till att folk hellre är arbetslösa än jobbar.

M visar motsatta forskningsresultat 
Men en annan chefsekonom, moderaternas Anders Borg, kan visa flera andra forskningsrapporter som pekar på motsatsen, nämligen att lägre a-kassa leder till att folk är mer intresserade av att skaffa ett jobb.

Han tycker också att LO medvetet struntar i att redovisa hela bilden av moderaternas arbetsmarknadspolitik.

– Vi vill ju göra det enklare för människor att komma tillbaka i arbete, då tar vi bort arbetsgivaravgifterna för dem som är arbetslösa. Vi vill att det ska bli en bättre löneökningstakt och då satsar vi på bättre kunskaper i skolan. Alla de förslagen har ju LO inte tagit hänsyn till när de har gjort sin analys, säger Anders Borg.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".