Vattenfall vill minska rätt att överklaga

Det är för enkelt att överklaga och därmed förhala beslut som handlar om utbyggnad av elproduktion, anser statliga Vattenfall. Det kan sätta käppar i hjulen på ett omfattande investeringsprogram på 40 miljarder på förnyelsebar el, bland annat vindkraft, anser det statliga energibolaget.

Miljöminister Lena Sommestad anser att kritiken är helt obefogad, men chefen för Vattenfalls nordiska elproduktionen, Göran Lundgren, anser att privatpersoner och kommuners möjlighet att överklaga nu måste begränsas.

– Vi måste hitta en snabbare form för att hantera detta för annars kommer de här tio terrawattimmarna av förnybar energi som vi vill bygga och de sammanlagt 17 terrawattimmarna som regeringen vill att vi ska bygga i Sverige att bli väldigt svårt att klara. För att inte säga omöjligt, säger Göran Lundgren.

På vilket sätt då?

– Inom den tidsram som är satt till 2016.

Investeringar på 40 miljarder
Det är inte länge sedan Vattenfall och regeringen slog på stora trumman för det jättelika investeringsprogrammet, 40 miljarder kronor de närmaste tio åren.

Satsningen ska ge ett välbehövligt tillskott av förnyelsebar energi i bland annat vindkraft.

Men den här planeringen håller inte, hävdar nu Vattenfall Anledningen är byråkrati och alla möjligheter att överklaga i miljödomstolar och andra instanser om hur elproduktionen ska se ut och var den ska ligga.

Tiden skulle kortas till tre år
Vattenfall kommer snart att lägga fram förslag som begränsar möjligheten att överklaga. På så sätt skulle tiden för att få fram nödvändiga tillstånd kortas radikalt till tre år, resonerar Vattenfall.

Men det statliga energibolaget och representanter för dess ägare, regeringen, verkar ha helt olika uppfattningar om hur snabbt elproduktionen kan byggas ut.

Miljöminister Lena Sommestad säger att beslutstiden redan kortats och att ny lagstiftning som snart träder i kraft innebär att miljökonsekvensbeskrivningar liksom hela processen kommer att förenklas. Hon delar inte Vattenfalls synpunkter.

”Prövningen måste ta sin tid”
– Det är så att prövningen måste ta sin tid. Det är ju en demokratifråga och människor måste ha möjlighet att överklaga och det är också ett regelverk som gäller i alla länder och vi följer både EU-direktiv och internationella konventioner, säger hon.

Men Göran Lundgren tycker att regeringen har dålig förståelse i de här frågorna och han pekar på erfarenheterna från vindkraftparken Lillgrund utanför Malmö.

I slutet av nästa år kommer Lillgrund att få sin första vindsnurra. Då har projektet från idé till färdig produktion tagit nästan tio år, åtta av dem var själva beslutsprocessen.

– Så fort man gör några ändringar i utformningen av i det här fallet vindkraftsparken riskerar man att få börja om från början och möjligheterna till att överklaga är väldigt långtgående. Varje enskilt steg tar lång tid, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".