Bra fart i svenska ekonomin

Det är bra fart i den svenska ekonomin just nu, och det märks inte minst när man läser alla ekonomiska rapporter som publiceras nu under våren. Men det finns också en annan bild.

Om man vill beskriva den svenska ekonomin just nu kan det kanske göras bäst i rubrikform. Bra fart i svenska ekonomin, bilförsäljningen ökar, hushållen blir rikare, handeln slår rekord, jobben kommer, men vart tredje hushåll får bidrag och snart kommer det en räntehöjning också.

Bil Swedens siffror för nybilsförsäljningen visar på en kraftig ökning under våren, upp 13 procent i maj, och bilar är ju verkligen något som man köper mer av om man har pengar över.

Hushållens tre stora utgifter är ju bilen, bostaden och maten.

Många har det bra
På torsdagen bekräftar banken SEB:s Sparbarometer att många har det bra just nu. Hushållens samlade förmögenhet fortsatte att stiga under första kvartalet 2006 och har sedan årsskiftet ökat med drygt 5 procent.

Nettoförmögenheten, hushållens tillgångar minus samtliga skulder, uppgick till 6 204 miljarder kronor för årets första kvartal.

– Vi har uppskattat att hushållens tillgångar i aktier har minskat med i storleksordningen 200 miljarder kronor under den senaste börsturbulensen. Det innebär dock fortfarande att jämfört med årsskiftet har hushållens samlade tillgångar ökat med mer än 300 miljarder, säger Gunilla Nyström, SEB:s privatekonom.

Stigande bostadspriser
Börsuppgången och de fortsatt stigande bostadspriserna och ett kraftigt nysparande har fått hushållens förmögenhet att nå en ny rekordnivå.

I förra veckan kom statistik från Handelns utredningsinstitut som visade på rekordsiffror för detaljhandeln. Shoppingtemplen har ersatt andra tempel, och vårt hem är vår borg som aldrig förr, i alla fall värdemässigt. Hushållen lånar rekordmycket och det mesta går till det egna boendet.

Ams gjorde en prognos för jobbtillväxten tidigare i veckan, som visade att jobben ökar i år och nästa år inom alla sektorer och i alla delar av landet.

Norrbotten i topp
Drygt 70 000 fler får jobb i år och omkring 60 000 nästa år. Och lite av uppochnervända världen, men ett tidens tecken så gott som något, är att Norrbotten ligger i optimist-toppen för sysselsättningsökningen, tillsammans med storstäderna.

Det luktar rekordår över Sverige.

Men en bilförsäljare säger på torsdagen att det brukar gå bra för bilhandlarna när det är valår, och hushållens reallöneökningar hänger nog ihop med valåret det med.

Arbetslösheten över 5 procent
Den öppna arbetslösheten tycks dock inte påverkas, och enligt Ams blir den i år 5,3 procent, mot 5,2 procent i novemberprognosen.

Och Statistiska Centralbyråns bidrag till att ta ner landets ekonomi till mer realistiska nivåer kom i tisdags.

Var tredje svensk får bidrag
Under 2004 fick var tredje svensk en del av sin försörjning via olika ersättningar och bidrag. Det motsvarar 1,8 miljoner svenskar, som fick sjukpenning och arbetslöshetsstöd och sjuk- och aktivitetsersättning eller socialbidrag.

Var tionde svensk försörjdes helt på bidrag.

Hushållen tycks vara inställda på att öka spänningen i tillvaron när återigen nästan åtta av tio bolån tas med rörlig ränta, trots att Riksbanken nästan använt megafon den senaste tiden för att tala om att det kommer en räntehöjning snart, och kanske flera.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".