Annan möter motstånd.

USA bromsar FN-möte om aids

USA och de muslimska länderna försöker gemensamt stoppa flera punkter på FN:s stora toppmöte om aids. USA vägrar erkänna att kondomer kan hindra aidsspridning. Man vill inte heller se prostituerade som riskgrupp.

USA:s agerande i aidsfrågan upprör Sveriges biståndsminister Carin Jämtin.

– Vi kan inte diskutera vad som på det sättet är moraliskt. Det är moraliskt att rädda liv och det är det den här agendan handlar om, säger Carin Jämtin.

Oheliga allianser styr
När världens länder för första gången på fem år samlas till ett FN-toppmöte om hiv och aids är det de oheliga allianserna som styr. När det gäller en sjukdom som dödar 8 000 människor varje dag står USA och de muslimska länderna plötsligt enade på samma sida: man vill inte tala om kondomer utan bara om avhållsamhet.

FN-toppmötet avslutas här i New York på fredagen och då ska länderna ha enats om ett slutdokument med tydliga mål för hur aidsbekämpningen ska se ut de närmaste åren.

Kofi Annan möter motstånd
FN-chefen Kofi Annan har uppmanat mötet att erkänna prostituerade, narkomaner och män som har sex med män som riskgrupper som man ska satsa pengar på men det förslaget möter hårt motstånd, säger Sveriges biståndsminister Carin Jämtin.

– Det kokar ner till olika syn på hur vi tolkar de mänskliga rättigheterna, säger hon.

Hur finansieringen av aidsbekämpningen ska gå till är heller inte klart, däremot har FN som mål att satsa 150 miljarder kronor fram till år 2010.

Inte bara pengar som behövs
Men det handlar inte bara om att det behövs mer pengar, lika viktigt är förändrade attityder. Det säger Fabrice från en av de 800 organisationer som också deltar i toppmötet.

Fabrice är 17 år, kommer från Peru och är hiv-positiv. Han menar att ett stort problem i hans land är den katolska kyrkans makt.

– De konservativa krafterna i mitt land får stöd av kyrkan, säger han.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".