Omhändertagande av romska barn utreds

Socialstyrelsen ska kartlägga på vilka grunder romska barn omhändertas av sociala myndigheter. Det finns en misstanke bland många romer att deras barn omhändertas oftare än andra barn och utan tillräckliga skäl.

Initiativet till kartläggningen kommer från Romska Rådet där minoritetsminister Jens Orback är ordförande.

– De har under en längre tid uttryckt en oro om att det kanske är flera romska barn som omhändertas, säger Jens Orback.

Känsliga fråga för myndigheterna
I Romska Rådet sitter, förutom Jens Orback, representanter från romska organisationer, Socialstyrelsen och ombudsmannen mot etnisk diskriminering.

Uppfattningen bland romer att sociala myndigheter runt om i landet splittrar familjer och placerar romska barn i fosterhem alltför lättvindigt är förstås en allvarlig och känslig fråga för de svenska myndigheterna. Men för många romer är det ett faktum.

Kemal Berisa sitter i Romska Rådet och han har stött på flera fall av felaktiga omhändertaganden, ett av dem i Göteborg för två år sedan.

– En familj har blivit av med fem barn och de har placerats på olika ställen. De får träffas var sjätte vecka, säger Kemal Berisa.

Välkomnar en utredning
Kemal Berisa välkomnar kartläggningen men är fortfarande osäker på att det kommer leda till några förändringar. Han menar att diskrimineringen av romer har pågått så länge och sitter så djupt att de inte längre syns.

Den som ska göra kartläggningen är Göran Johansson, som tidigare i år utredde kränkningar mot barnhemsbarn i Sverige mellan 1950 och 1980. Men att kartlägga omhändertagandet av romska barn är ingen lätt uppgift.

– Jag tycker nog att det är ett av de svåraste jag har gett mig på, av det skälet att vi liksom inte har något statistiskt underlag, utan vi får bygga ganska mycket på vad kunniga bedömare säger. Vi får försöka leta i kommunerna efter ärenden som möjligen skulle kunna styrka eller bekräfta den här kritiken, om den nu är riktig, vilket ingår i uppdraget att ta reda på, säger Göran Johansson.

Karläggningen ska vara färdig senare i höst.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".