New York-börsen köper Euronext

En storaffär på finansmarknaden blev klar på fredagen, och världens största marknadsplats bildas när New York-börsen köper Euronext.

Affären värderas till 7,8 miljarder euro, eller 72 miljarder kronor. Det är i sig är en stor siffra, men resultatet av affären ger hiskeliga siffror.

När världsettan New York Stock Exchange och Europatvåan Euronext går ihop bildas världens största börs med noterade företag till ett värde av 21 000 miljarder euro. Det är motsvarande 194 biljoner svenska kronor, eller 196 tusen miljarder kronor. Många nollor att hålla reda på.

Stockholmsbörsens företag har ett värde på 3 600 miljarder kronor.

740 miljarder dagligen
Handeln på den nya börsgiganten kommer att uppgå till 740 miljarder kronor varje dag. Jämför det med Stockholmsbörsen som satt nya omsättningsrekord under våren, men där omsättningen ändå som mest når knappt 50 miljarder dagligen.

Det nya sammanslagna bolaget blir alltså störst i världen, och sedan följer Nasdaq, också i New York. London är trea och Tokyo fyra.

Ett av skälen till affären är effektivitetsvinster som hägrar. Det handlar om flera miljarder kronor.

Affären är den första som för samman två stora aktörer från båda sidorna av Atlanten.

OMX-aktien går upp
Tidigare i år har Nasdaqbörsen lagt ett bud på Londonbörsens operatör, men det har avvisats.

För några år sedan försökte ju Stockholmsbörsens ägare OMX köpa Londonbörsen, utan framgång. Framgång blir det kanske på fredagen ändå, eftersom OMX-aktien går upp på grund av jätteaffären.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".