Brand slog ut polisens datorer

En mindre brand hos Rikspolisstyrelsen på Kungsholmen i Stockholm på tisdagen orsakade omfattande problem för polisernas arbete i hela landet. Datorer slogs ut, hanteringen av passansökningar är stoppad och polisens radiotrafik i Stockholm har till stora delar legat nere. Allt det här har påverkat polisernas arbete ute på fältet.
Ska du på semester och behöver ett nytt pass? Då finns risken att du får stanna hemma, eller åtminstone lämna landet en annan dag. Sedan klockan sju imorse har nämligen inga av landets polismyndigheters datorer kontakt med varandra. Det innebär att de kontroller som regelverket kräver för att ett pass ska kunna utfärdas inte går att göra. Inget av polisens centrala register går att komma åt, något som försvårar arbetet för poliser ute på fältet. Felet är ett resultat av en brand i ett ställverk hos Rikspolisstyrelsen i Stockholm vid sjutiden i morse, och det är ännu oklart när problemet kan vara åtgärdat. Enligt Rikspolisstyrelsen behöver allmänheten inte oroa sig. Polisens arbete ska fungera ändå, men så länge datorerna inte har kontakt skrivs alltså inga pass ut, och inget av polisens centrala register går att komma åt, något som försvårar arbetet för poliserna ute på fältet. Datorer är utslagna vilket påverkar polisarbetet i hela landet. Det har exempelvis inte idag varit möjligt att utfärda pass. Och i Stockholms län har stora delar av polisradion har varit utslagen. Det betyder att det varit begränsade möjligheter för poliserna ute fältet att ha kontakt med ansvariga befäl – de befäl som ska ha övergripande ansvar och leda och samordna polisernas insatser. Eftersom datorerna inte fungerar har det också varit oklart vilka poliser som skickats på vilka jobb. Det har funnits risk att en patrull som redan är upptagen skickas iväg på ett helt annat uppdrag.
Anders Kilander och Mårten Randberg, SR Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista