Khalid al-Masri.

Tysk agent kände till CIA-kidnappning

Den tyska säkerhetstjänsten medger att en medarbetare kände till att den tyska medborgaren Khalid al-Masri kidnappades av CIA och fördes bort till ett fängelse i Afghanistan. Fallet har fått stor uppmärksamhet i Tyskland och är en växande skandal för den redan hårt åtgångna säkerhetstjänsten.

Fram till nu har det hetat: ”Vi visste ingenting”. Samtidigt har rykten cirkulerat att den tyska underrättelsetjänsten i själva verket samarbetade med CIA.

Den tyske medborgaren Khalid al-Masri fördes bort under sin semester i Makedonien 2003. Han förhördes i en månad på ett hotellrum i Skopje och flögs sedan till den så kallade saltgruvan i Afghanistan. Ett fängelse där han förhördes under tortyr, enligt egen utsago.

Grep fel person
Fem månader senare dumpades han på en landsväg i Albanien. CIA hade gripit fel person.

När han kom hem till Tyskland kunde han inte styrka sin smått surrealistiska historia. Varken underrättelsetjänst eller regering sa sig känna till något.

Men i takt med att omfattningen av CIA:s hemliga flygtransporter i Europa rullades upp, sipprade uppgifter fram. Den tyska regeringen var informerad, men först i samband med att han släpptes hette det då.

Kände till gripandet
Nu erkänner underrättelsetjänsten att en tysk agent på plats i Skopje kände till gripandet, men att han inte fört informationen vidare förrän nu.

Få tror att det är hela sanningen och agenten kommer att kallas både till det parlamentariska utskott som utreder affären och till åklagaren i München som hittills förgäves sökt vittnen som kan styrka al-Masris uppgifter.

Avslag från amerikansk domstol
Den amerikanska regeringen har hittills förnekat all vetskap och förra månaden avslog en amerikansk domstol al-Masris rätt att stämma den tidigare CIA-chefen George Tennet.

Domstolen ifrågasatte inte själva historien, utan hänvisade till amerikanska säkerhetsintressen. En process skulle förmodligen avslöja statshemligheter om CIA:s verksamhet i  USA:s krig mot terrorism. 

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".