Aids ökar i Östeuropa

Den jämförs med digerdöden och spanska sjukan och har hittills skördat 20 miljoner människoliv. Aidsepidemin sprider sig över världen och i dag är det i Östeuropa som den största ökningen sker. I Estland har antalet HIV-smittade ökat från 12 fall till 1 500 på två år.
– Den lavinartade ökningen av hivsmittade i estland började för två år sen, bland de många unga heroinmissbrukarna i landet, främst i staden narva på gränsen mot ryssland, berättar Nelli Kalikova, läkare vid Aids Prevention center i Estlands huvudstad Tallinn. I dag uppges 1 500 estländare ha HIV, dom flesta är under 25 och majoriteten är kvinnor. Men det är inte längre missbrukare och kvinnor som har tvingats till prostitution som blir smittade – epidemin sprider sig nu även till övriga delar av samhället. Och situationen ser likadan ut i övriga delar av Östeuropa, i Ukraina till exempel uppges en procent av den vuxna befolkningen ha HIV i dag. I Sverige finns i dag cirka 3 500 HIV-smittade. Tillgången på bromsmediciner är god och allt färre utvecklar aids. Men det finns ändå viss anledning till oro med tanke på läget i baltikum, menar Anders Milton, nytillträdd regeringsutredare i aidsfrågor. Men trots den alarmerande spridningen av HIV/aids i Östeuropa så är det fortfarande i södra Afrika som problemet är störst. Här lever nära hälften av världens 60 miljoner HIV-smittade, enligt en ny FN-rapport, som Ekot har rapporterat om tidigare. i Botswana har till exempel medellivslängden sjunkit från över 60 för tjugo år sen till 37 år på grund av smittan. Nästa vecka inleds en internationell aids-konferens i Barcelona där bekämpningen av epidemin åter igen ska diskuteras. Under tiden hiv-smittas 14 000 personer varje dag.
Anna Lithander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".