Bilden klarnar kring flygkrasch

I södra Tyskland, där den svåra flygolyckan inträffade sent på måndagskvällen, har nya detaljer avslöjats om kommunikationen mellan flygledningen och de två olycksplanen precis före kollisionen. Det skedde vid en presskonferens i staden Überlingen. Samtidigt har räddningsarbetet fortsatt.
I den stora räddningsinsatsen som har pågått utan avbrott sedan måndagnatten är nu 800 poliser och över 500 brandsoldater inblandade. Döda kroppar föll på vägen Det var en polispatrull som var en av de första som såg explosionen på himlen en halvtimme före midnatt på måndagen. Strax därefter började det falla ned döda kroppar just på den väg där polisbilen körde. Dödssiffran fastställd Dödssiffran har nu fastställts till 71 personer. Två piloter på fraktflygplanet och 69 på det ryska planet som verkar ha varit chartrat. Passagerarna var fem vuxna, nio små barn, och resten ungdomar mellan 12 och 18 år på väg till ett läger i Spanien. Order om dykning lyddes inte Under tisdagseftermiddagen kom en första rekonstruktion av händelseförloppet. Fem minuter före kraschen lämnade flygledningen i München över det ryska planet till flygledningen i Zürich. 50 sekunder före kraschen fick det ryska planet order om att dyka för att undvika en krasch, eftersom det flög på fel höjd. Men ordern åtlyddes inte. Båda planen dök 25 sekunder före krasch kom nästa order om att dyka, och då lydde det ryska planet. Men samtidigt hade även fraktflyplanet börjat dyka, även det för att undvika en krasch. Så hamnade de ändå på samma höjd och krockade. Varför det blev så, och varför de ryska piloterna inte lydde den första ordern vet ingen. Samarbete i haveriutredningen Haveriutredningen kommer att skötas av de tre inblandade länderna: Tyskland, Ryssland och Schweiz. Under tisdagkvällen kom de första ryska flygexperterna till Tyskland.
Stefan Winiger, Überlingen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista