Bättre statsfinanser efter turbulent börs

De svenska statsfinanserna blir bara bättre och bättre. Den starka konjunkturen, företagens ökade vinster och också börsturbulensen bidrar till att Ekonomistyrningsverket, ESV, skriver upp statens inkomster igen i sin andra prognos över statens finanser. Denna gång med 16 miljarder kronor.

Statens ökade inkomster kommer från olika håll, säger Yvonne Gustafsson, ESV:s generaldirektör.

– Man kan säga att drygt hälften kommer från ökade företagsvinster. Vi ser nu i de delrapporter att vinsterna fortsätter att stiga, och stiger utöver de nivåer som vi trodde i mars. Den andra hälften kommer från hushållens kapitalvinster. Där har den turbulens som har varit på börsen inneburit att hushållen har tagit hem sina vinster. Det kommer att ge utslag i skatteinkomsterna från hushållen, säger hon.

Har ni tagit med i beräkningen vad börsturbulensen kan innebära för statens inkomster på sikt, om den fortsätter?

– Vi har inte gjort någon annan bedömning av börsutvecklingen än den som har legat tidigare. Vad vi ser är att de får de här kortsiktiga effekterna på skatteinkomsterna.  Vi tror att skatteinkomsterna kommer att falla tillbaka på mer normala nivåer åren som kommer, säger Yvonne Gustafsson.  

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".