Evelyn Sepp vid minnesmonumentet.

Estland vill ha nya dykningar vid Estonia

Det estniska parlamentets Estoniautredare vill ha nya dykningar vid Estonia. Det säger Evelyn Sepp som på fredagen besökte Stockholm och sammanträffade med statsrådet Mona Sahlin.

Sahlin erbjuder esterna insyn i den pågående utredning om varför Estonia sjönk så snabbt. Evelyn Sepp, vice ordförande i utredningen, anser dock att det krävs dykningar ner till Estonias vrak för att utredningen ska vara meningsfull.

Datasimuleringar ska genomföras
Evelyn Sepp vill alltså ha nya dykningar för att undersöka Estonias vrak. I den undersökning som den svenska regeringen beställt, om varför Estonia kunde sjunka så snabbt, utgår man från teoretiska antaganden. Datasimuleringar ska göras av ett tyskt och ett svenskt institut.

Men utan riktiga kunskaper om huruvida till exempel ventilationstrummor var öppna och kunde föra ner vatten under bildäck när Estonia förliste blir inte undersökningen meningsfull, enligt Evelyn Sepp.

Hittills har alla krav på nya dykningar hindrats av gravfridsavtalet som Estland, Sverige och Finland står bakom.

Vill kringgå avtalet
Esternas parlamentariska utredning undersöker nu dock på egen hand om Estland ensidigt kan kringgå gravfridsavtalet för att genomföra dykningar, och undersöka alla frågor som på senare tid diskuterats i Estland. Frågor som haveriutredningen inte ger svar på.

I Estland pågår två utredningar om Estoniakatatsrofen. Dels den parlamentariska utredningen som är inriktad på frågan om transporter av militärt materiel och vilken betydelse det kan ha haft för förlisningen.

Dels den estniska regeringens utredning som har ett vidare perspektiv och som leds av biträdande riksåklagare Margus Kurm.

De svenska experter som ingick i den internationella haverikommissionen har tackat nej till att resa till Tallinn. Nu lovar Mona Sahlin att de ska svara skriftligt på de frågor som esterna vill ha svar på.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".