Städer tjänar stora pengar på löptävlingar

Allt fler springer i olika lopp och arrangemangen blir större och större. Även ekonomin kring loppen växer och både arrangörer och de orter där loppen hålls tjänar bra med pengar.

Thomas Enström är ekonomiskt ansvarig på löparkansliet för klubbarna Spårvägen och Hässelby som är ansvariga för lördagens stora lopp, Stockholm marathon.

– Stockholm marathon omsätter i sig omkring tolv miljoner, berättar han.

Går ni med vinst?

– Jadå, det rör sig om ungefär två miljoner, säger Thomas Enström.

Stockholm marathon har växt stadigt de senaste tio åren. Till loppet på lördag har 17 249 personer anmält sig vilket är nytt rekord. Intäkterna kommer från anmälningsavgifter och från sponsorer.

Löparna kommer utifrån
Men även Stockholm stad tjänar pengar på arrangemanget. Drygt 80 procent av löparna i Stockholm marathon kommer utifrån och tillsammans med medföljande familjer och vänner spenderade de enligt en undersökning 2004 över 43 miljoner kronor i huvudstaden.

Även Sveriges största årliga motionslopp, Göteborgsvarvet, drar in storkovan. Med nära 35 000 anmälda löpare har arrangören Göteborgs friidrottsförbund en omsättning på 15 miljoner kronor och en vinst på hela fem miljoner kronor.

Ungefär hälften av löparna kommer utifrån. Loppet är en mycket god affär för Göteborgs stad enligt Per Krona som är konsulent på förbundet.

”Kommunen stor vinnare”
– Kommunen är den stora vinnaren i den här typen av arrangemang. Vi har inte gjort någon stor marknadsundersökning sedan år 2000, men då kom vi fram till att staden tjänade 56 miljoner kronor det året, främst på boende och restaurangbesök. Jag skulle tippa att den siffran idag troligen ligger över 100 miljoner, säger Per Krona.

500 lopp Även i övriga Sverige kryllar det av lopp. Gävle halvmaraton, Luleå stadsmara, Hanaskog runt, Iggesundsmilen. Det är bara några av alla de dryga 500 lopp som hundratusentals löpglada svenskar springer varje år.

Vårruset arrangeras i 17 olika städer, också det av arrangören Spårvägen/Hässelby och loppen är föreningens största inkomstkälla.

Hotell drog in över 14 miljoner
De stora vinnarna är hotellen som drog in drygt 14 miljoner kronor. Men även restauranger, taxinäringen och shoppingen tjänar bra med pengar.

– Det lönsammaste är utan tvekan Vårruset. Dels har vi bättre sponsorintäkter där, och totalt 140 000 deltagare bidrar också till ett visst överskott, säger Thomas Enström.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".