Marie Demker

Skåning mest negativ till flyktingar

Skåningar och blekingebor är mest negativa till flyktingmottagningen. Det visar årets Som-undersökning vid Göteborgs universitet. Sex av tio skåningar tycker till exempel att det är bra om Sverige tar emot färre flyktingar.

– Jag är ändå lite förvånad över att de här regionala skillnaderna kvarstår även när man försöker att jämföra befolkningar, åldersstruktur, utbildningsnivå och så vidare.

– En pensionär i Skåne är alltså mer negativ till flyktingmottagning än vad en pensionär är i Norrland. En högskoleutbildad i Skåne är mer negativ än en högskoleutbildad i Norrland, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap.

Stockholm ligger lägst
Enligt undersökningen, som presenteras i Svenska dagbladet, ligger Småland och Västsverige näst högst då varannan person tycker att det är bra med minskad flyktingmottagning. I Stockholm och övre Norrland, som ligger lägst, är det bara fyra av tio som tycker att det är bra.

En förklaring till Sydsveriges position kan vara att vänster-högerlinjen är avgörande för den politiska inställningen i övriga Sverige. Men i Skåne finns också andra avgörande frågor som synen på Stockholm där många skåningar önskar ett större självstyre.

Enligt Marie Demker är områden med fler skiljelinjer ofta mer öppna för en främlingsfientlig opinion som i Norge och Danmark.

”Mobiliserat kring flyktingmottagningen”
– I länder där det finns flera olika politiska skiljelinjer har den här frågan lättare att få plats i den politiska debatten. Sedan kan man inte heller bortse från det faktum att flera lokala partier i de här områdena har mobiliserat kring flykting- och invandrarfrågorna, säger hon.

Om Sverigedemokraternas framgångar i Skåne beror på den mer kritiska inställningen till flyktingmottagning där, eller om det är partiets debatt som skapat opinionen, kan inte Marie Demker säga. Men hon ser ett annat historisk-politiskt klimat i Skåne som öppnar för mer kritisk inställning till flyktingmottagning.

Som-undersökningen visar också hur riksdagspartiernas sympatisörer ser på minskad flyktingmottagning. Enda parti där sympatisörerna blivit mer positiva till minskad mottagning är folkpartiet.

Folkpartiet ligger i mitten
Tidigare var partiets sympatisör mest negativa till en minskning i den borgerliga gruppen. Nu ligger folkpartiet i mitten.

– Det beror i stor utsträckning på att folkpartiet har fått nya väljare och troligen då tagit emot väljare från högersidan, väljare som tidigare var mer restriktiva i sin syn på flyktingmottagning än vad de andra folkpartisterna var. Så man kan säga att det inte är folkpartisterna som har ändrat sig egentligen utan att det har kommit nya folkpartister, säger Marie Demker.

Totalt är 48 procent av svenskarna positiva till att minska flyktingmottagningen, det är något mindre än de senaste åren. Jämfört med början av 1990-talet är förändringen tydlig. Då var det som mest 65 procent som tyckte att det var bra med en minskad mottagning.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".