Bloggkrönikan den 3 juni 2006

Bloggkrönikan tar upp tillslaget mot internetsajten The Pirate Bay, vad som ligger bakom och vad som kan komma ut av det hela. 

I veckan slog 50 poliser till mot det webbhotell som hyste internetsajten The Pirate Bay. Ett stort antal datorer beslagtogs och tre personer togs in till förhör misstänkta för att vara inblandade i fildelning av material som är skyddat av upphovsrätt. 

Sajten The Pirate Bay har i sig inte innehållit något upphovsrättsmaterial utan den har fungerat som en förmedlande länk mellan dem som lägger ut skyddat material och dem som vill ladda ner det.  

På de datorer som polisen beslagtog fanns också ett stort antal hemsidor som drivs av helt andra personer och företag med helt andra syften än The Pirate Bay.  

Bakom tillslaget finns bland annat polisanmälningar från Antipiratbyrån som drivs av film och dataspelsbranschen och från de amerikanska filmbolagens intresseorganisation Motion Pictures Association. Uppgifter om att påtryckningar från USA och det svenska justitiedepartementet ligger bakom tillslaget har lyft frågan både till Justitieombudsmannen och riksdagens konstitutionsutskott. 

Den stora frågan som många bloggare ställer är: kan publicering av länkar som leder till upphovsrättsskyddat material verkligen vara ett brott i sig? Och vem har egentligen initierat razzian? 

Programvaruingenjören Lars Olofsson i Lund tror att razzian mest handlar om att trakassera personerna bakom The Pirate Bay för att statuera avskräckande exempel. 

”Webbsidor som bryter mot lagen måste givetvis gå att stänga ned och de som står bakom sidan måste gå att ställa till svars. Men rättsväsendets maktmedel ska inte användas för politiska syften eller för att straffa personer man tycker är obekväma. Rättsäkerheten måste omfatta alla och eventuella tillslag måste utföras så att de i minsta möjliga mån är till men för tredje man. I det här fallet finns det tecken som tyder på att det finns anledning att kritisera på samtliga dessa punkter.” 

Bloggaren Isecore noterar att  

”Bloggosfären fullkomligt kokar med aktivitet och kritik riktas till både höger och vänster… egentligen är det inte längre kritik det handlar om utan ren ilska och frustration över att nåt sånt här får hända i ett land som officiellt lever under demokratins flagga. 

Kalla mig gärna paranoid, men jag tror inte längre på att fildelning var motivationen bakom gårdagens tillslag. Jag tror mer och mer på att det i själva verket handlade om att manipulera systemet för att få en opinionsröst tystad. Antipiratbyrån drivs av mäktiga intressen utomlands, och de kan inte tillåta att ett gäng med liberala röster får säga emot deras egen massiva tyngd.” 

Patrick Strang med Suburbia skriver 

”Det är en sak att Pirate Bays servrar och verksamhet prövas - jag tror de flesta välkomnar ett tydligt utslag en gång för alla i frågan - men det är flera andra aspekter …som bör höja på folks ögonbryn. Till att börja med har helt legitim verksamhet påverkats - sajter med utgivningsbevis, webbplatser som driver politisk, ideologisk debatt och diskussion samt helt vanlig privat och kommersiell verksamhet har fått sina serverresurser omhändertagna. Om dessa webbplatser omfattades av husrannsakan så finns det helt plötsligt inget rättsskydd kvar - guilt-by-association kan inte få diktera rättsliga insatser.” 

Nicklas Lundblad med bloggen Kommenterat skriver att det nu blir en spännande tid i rättsväsendet, där vi om vi har tur kommer att få svar på bland annat följande frågor:  

”Är det olagligt att publicera en tracker? Är det med andra ord olagligt att förmedla kontakt med någon som tillgängliggör ett upphovsrättsligt skyddat verk?  

Kan detta bedömas som medhjälp till upphovsrättsbrott? Och vad, exakt, är detta i så fall? 

Kan man verkligen beslagta servrar med material som gör intrång i upphovsrätt?” 

Jinges Web och Fotoblogg förutser kommande polistillslag: 

”Polisen visste med 100 procents säkerhet att det inte fanns några dataprogram, filmer eller musik på The Pirate Bays servrar. 

Då finns det anledning att fråga sig vad man var ute efter, eller kan det vara så att man var ute efter de loggfiler som med stor sannolikhet finns på maskinerna? 

De som har anledning att oroa sig nu är de som tankat filer via The Pirate Bay. Nu har polisen alla loggar och vet var de ska göra hembesök nästa gång..” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Lars Olofsson: http://www.larsolofsson.se/index.php?title=20060601_tpb&more=1&c=1&tb=1&pb=1#i1149167167
Isecore: http://blog.isecore.net/2006/06/01/sista-spiken-i-demokratins-kista/
Suburbia: http://strangnet.se/blog/2006/06/01/en-rattsskandal-pa-uppseglande/
Kommenterat: http://kommentar.typepad.com/k/2006/05/spnnande_om_pir.html Jinges Web och Fotoblogg: http://www.jinge.se/index.php/allmnt/polisen-har-the-pirate-bays-loggar.htm#i1149146750 

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".