USA förnekar uppgifter om ny massaker

Den amerikanska militären hävdar att uppgifterna från Irak om att amerikanska soldater skulle ha gjort sig skyldiga till en massaker på elva civila i staden Ishaqi norr om Bagdad i mars är felaktiga.

– Beskyllningarna att våra trupper skulle ha avrättat en familj och sedan försökt dölja det genom en flygattack mot huset är absolut falska, säger generalmajor William Caldwell i ett uttalande från USA militärkommando I Bagdad. Han medger dock att upp till nio civila kan ha dödats vid händelsen.

Polisen i Ishaqi tio mil norr om Bagdad hävdar att amerikanska soldater sköt sex vuxna och fem barn vid räden och att militären sedan försökte dölja vad som hänt genom att bomba deras hus.

Men Pentagon hävdar att det var en aktion helt enligt regelboken. Man grep Ahmad Abdallah Na’is al-Utaybi en Al Qaida ledare från Kuwait och dödade en misstänkt motståndsledare Uday Faris al-Tawafi.

När de amerikanska soldaterna besköts trappade de upp sin egen eldgivning och begärde flygstöd. Att kvinnor och barn dödades är beklagligt men det handlar inte om någon massaker menar Pentgagons jurister som däremot antyder att sex soldater kan komma att åtalas för massakern i Haditha i november när marinsoldater i vad som förefaller ha varit en besinningslös hämndaktion sköt ihjäl 24 civila varav flera åldringar och små barn.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".