Företag får gräddfil genom tullen

Företag som tipsar tullverket om smuggling får gräddfil genom tullen, genom ett nytt sorts samarbete. Tullverket sluter avtal med transportföretag om att få information om misstänkta transporter och i utbyte mot information får företagen det enklare med administrationen när de ska ta sig igenom tullen.
– Tullen ska naturligtvis utöva sitt ämbetskrav, alltså att göra som de anser nödvändiga kontroller. Däremot tycker vi inte om onödigt byråkratiskt krångel, och det tycker vi att vi slipper, säger Michael Thorburn, logistikchef på Mekonomen, ett av de företag som tecknat avtal med tullen. Tips ger kortare väntetider Det är för att effektivisera kampen mot smugglingen av bland annat alkohol, cigaretter och narkotika som tullen i år har startat ett samarbete med importörer, exportörer och transportfirmor. Företag som vill delta i samarbetet tecknar ett avtal med tullverket som i korthet innebär att företaget som det heter kvalitetssäkras, och dess personal utbildas för att göra allt rätt i företagets kontakter med tullen. Avtalet ger företaget kortare väntetid i tullen. I gengäld ska företaget tipsa tullverket om det misstänker smuggling som att lådor det kör åt en kund innehåller narkotika. Ingemar Granath, tullinspektör i Göteborg, menar att samarbetet betyder att tullare kan koncentrera sig på att kontrollera lastbilar från andra företag, där det är större chans att hitta smuggelgods. – Vi kontrollerar ju inte de företag som är med, i första hand nu, utan de ska ju vara kvalitetssäkrade då så att de inte sysslar med smuggling och så, säger Granath. Samordnare medger risk Vad man skulle kunna kalla en gräddfil förbi tullen innebär inte att samarbetsföretagen slipper kontroller, men för att transporterna ska flyta smidigt ska de få lättare att förutse när kontrollerna sker, och Dan-Eddie Nielsen, samordnare på tullverket för det nya sättet att arbeta, medger att det kan finnas en risk att företag missbrukar det och tar chansen att smuggla. – Det är klart den tanken har vi ju haft och vi har diskuterat den ganska mycket, och ett visst risktagande är ju förstås den här verksamheten men vi tycker ju att de riskerna är ju klart mindre än de vinster vi kan få då genom att göra bättre resultat, säger Nielsen.
Patrik Åström och Malin Leissner, Ekot och SR Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".