Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kassor återkräver inte pengar

Risken för att Försäkringskassan ska återkräva felaktigt utbetalade pengar skiljer sig mycket åt mellan olika platser i landet. I Stockholm och Västra Götaland efterskänker kassor summor på upp till tusen kronor. Det är tre gånger mer än Riksförsäkringsverket, RFV, rekommenderar.
Hur mycket pengar det är som staten går miste om kan inte RFV svara på idag. Enligt en beräkning som Försäkringskassan i Stockholm har gjort görs det omkring 5 000 felaktiga utbetalningar under tusen kronor per år i Stockholmsområdet. Det är pengar som till stora delar efterskänks idag, såvida man inte misstänker fusk. Bakgrunden är den ansträngda personalsituationen. I Västra Götaland har ingen liknande uträkning gjorts. Kräver mer att återkräva Enligt Svante Johansson, biträdande chef vid Försäkringskassan i Västra Götaland, handlar det om ganska små summor sett i relation till det arbete som skulle det krävas får att få tillbaka de felaktigt utbetalada pengarna. Han betonar att det bara handlar om fall där kassan har gjort fel. – Fuskärenden utreder vi även om det gäller belopp mindre än tusen kronor, säger Svante Johansson. Varierar över Sverige Förutom Västra Götaland och Stockholm har även Försäkringskassan i Skåne, Sörmland och Jönköping tidigare fattat beslut om att höja gränsen för återbetalningskrav när felaktig ersättning har betalats ut. De flesta kassorna i landet följer alltså RFV:s rekommendation som är 300 kronor, vilket samtidigt betyder att det ser olika ut beroende på var man bor någonstans i Sverige. Handlar om rättssäkerhet Medan en försäkringstagare i Stockholm kan få behålla felaktigt utbetalade pengar, får en försäkringstagare i till exempel Västerbotten betala tillbaka pengar. RFV ser just nu över sina råd och rekommendationer till landets försäkringskassor. – Det är en fråga om rättssäkerhet. Men då har vi ju åter igen det faktum att försäkringskassorna är självständiga rättssubjekt, och kan bestämma själva, säger Mia Hjortsten, jurist vid verkets ekonomiska enhet. Så det här är inget ni kan göra något åt från Riksförsäkringsverkets sida? – Vi har ett tillsynsansvar, som gör att vi ska fundera på om vi ska göra något, och i så fall vad, säger Mia Hjortsten.
Maria Gustafsson, Ekot, och Epp Andersson, SR Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".