FN betonar vikten av tillgång till billiga bromsmediciner.

FN eniga om åtgärder för aidsbekämpning

FN:s toppmöte om aids avslutades i New York natten mot lördag med en slutdeklaration. Flera aids-organisationer uttrycker missnöje och FN:s generalsekreterare Kofi Annan är besviken över att deklarationen inte specificerar att homosexuella, prostituerade och drogmissbrukare är i riskzonen för AIDS.

Vi gjorde vissa framsteg men kan göra mer, säger Kofi Annan till BBC.

– Tystnaden betyder döden. Många ledare behöver visa mer ledarskap för att mobilisera sina invånare i kampen mot aids, säger Kofi Annan.

Samtidigt gick deklarationen längre än vad generalsekreteraren och många andra hade förväntat. Slutdokumentet är överraskande positivt till sexualupplysning, kondomer och billiga bromsmediciner.

Inte bara avhållsamhet
Det är inte längre huvudsakligen sexuell avhållsamhet som betonas för att förebygga smitta.

– Alla människor behöver veta hur aids överförs och alla länder har en skyldighet att utbilda sina medborgare, sa presidenthustrun Laura Bush som representerade USA när världens länder natten till lördag enades om en överraskande långtgående slutresolution.

– Avhållsamhet är väl bra för de som klarar det, men de flesta människor gillar att ha sex och de ska inte behöva dö av det, sammanfattade den brittiske biståndsministern Hilary Benn.

– Jag är positivt överraskad. Vi fick med mycket bra om prevention, säger Lennarth Hjelmåker som är svensk aids-ambassadör.

Katoliker och muslimer
Den oheliga alliansen av USA och katolska, muslimska och afrikanska länder som helst bara vill tala om avhållsamhet, verkade påverkade av att 8 000 människor dör i aids varje dag och att 40 miljoner kommer att behöva vård för aids de närmaste tio åren.

I slutdokumentet talas konkret om än ibland något inlindat vikten av sexualupplysning för unga, kondomer, rena sprutor för narkomaner, och man betonar kvinnors rätt till hälsa och fördömer alla former av sexuella övergrepp och människohandel och vill se till att alla smittade får tillgång till billiga bromsmediciner.

Påverkar prioriteringar
De flesta delegationer var eniga om att en del av äran att det blev ett slutdokument relativt fritt från FN-slang och snömos tillfaller den svenske utrikesministern och generalförsamlingens talman Jan Eliasson.

Har det då någon betydelse vad som står i ett slutdokument. Ja, det påverkar ländernas prioriteringar och sätter målet att åtgärderna mot aids ska tilldelas 150 miljarder kronor 2010, tre gånger med än vad som satsas i år.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".