Fingeravtryck kan fria terroristmisstänkta

En, eller flera, av de tre svenska medborgare som står på FN:s terrorlista, kan inom kort komma att tas bort från listan. Men först vill amerikanerna vara säkra på att en av de utpekade, Abdirisak Aden, verkligen är rätt person. Han lämnade därför sina fingeravtryck på den amerikanska ambassaden i Stockholm på tisdagen.
Det var i november förra året som tre svenska medborgare med somaliskt ursprung, efter amerikansk begäran, hamnade på FN:s lista över personer och organisationer som misstänks för att finansiera terrorism. Deras ekonomiska tillgångar blev då frusna. De tre anser sig helt oskyldiga och har begärt att bli bortplockade från listan. De amerikanska myndigheterna har inte preciserat sina anklagelser utan har begärt att de tre själva ska bevisa sin oskuld. I våras svarade de tre svenskarna därför på ett 50-tal ingående frågor om sina personliga och ekonomiska förhållanden, frågor som amerikanerna ville ha svar på. Men enligt de amerikanska myndigheterna återstår ett problem, nämligen att exakt fastställa identiteten på Abdirisak Aden. Därför fick han på tisdagen lämna sina fingeravtryck på den amerikanska ambassaden i Stockholm. Avtryck skickades under natten till USA. Abdirisak Aden hoppas att historien i och med detta är slut för hans och hans kamraters del, och att andra slipper hamna i samma situation. – Jag hoppas att den här debatten kan fortsätta, och att varje parti, varje ledamot, säger sitt om rättssäkerhet. Ska vi alla vara USA-medborgare, eller räcker det med att vara smålänning?, säger Abdirisak Aden.
Jenny Nordberg och Pontus Mattsson , Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".