Stängda fildelarsajten är igång igen

Fildelarsajten the Pirate Bay fungerar igen. Polisen beslagtog deras servrar i onsdags, men nu går det att via sajten komma till länkar där upphovsskyddad film och musik kan laddas ner.

– Det har kommit väldigt mycket mejl och telefonsamtal till Pirate Bay-gänget från folk i hela världen som säger att ”Vi vill hjälpa till. Vi har servrar, bandbredd och pengar att erbjuda”. Den här sidan kan helt enkelt inte dö. Nu har vi fått låna en hel massa servrar från olika delar av världen, som the Pirate Bay nu ligger utspridd på. Vi är hyfsat nöjda med att kunna visa att den här sajten dör inte så snabbt utan fildelningen fortsätter vad ni än gör, säger Tobias Andersson som är pressansvarig på Piratbyrån.

Förundersökningen fortsätter
Även förundersökningen mot the Pirate Bay fortsätter. Enligt Ulf Göranzon, pressekreterare på länspolisen i Stockholm har man inte påverkats av att fildelarsajten nu fungerar igen.

– Vi har ingen syn på det så här i veckoslutet. Det får vi ta ställning till när verksamheten rullar igång igen på vardagen, säger han.

Ni har beslagtagit deras apparater och nu funkar det igen. Vad tycker du om det?

– Jag har ingen synpunkt på sån verksamhet annat än att vi jobbar med den förundersökning som vi har inlett. Om den här situationen anknyter till den förundersökningen får vi ta ställning till det när den ordinarie verksamheten går igång igen, säger Ulf Göranzon.

Företagare upprörda
Även andra företags servrar beslagtogs i razzian mot det webbhotell där the Pirate Bay höll till. De företagen är upprörda över polisens behandling. Enligt Ulf Göranzon ska deras material lämnas tillbaka så snart som möjligt.

– Vi har fått påpekanden från ett 30-tal personer. För de prioriterar vi nu arbetet och ser om vi kan återställa materialet, säger han.

Tidigare har det sagts att de ska få tillbaka sitt material i början på nästa vecka?

– Det är vår ambition att det ska vara så. Men jag kan inte lova någonting på en lördag förmiddag.

Demonstration i Stockholm
På lördag eftermiddag hölls en demonstration på mynttorget i Stockholm under parollen ”Stoppa jakten på fildelare”

Demonstrationen anordnades av Piratbyrån, Piratpartiet, Grön ungdom, Luf och Ung vänster. Flera hundra människor deltog, bland de Anna Nygård.

Kan du berätta varför du är här idag?

– För att de har tagit vår server. En massa andra personer har blivit drabbade också. Polisen har beslagtagit material som inte alls är olagligt, utan det är länkat till upphovsrättsskyddat material. Det är information som ska vara tillgängligt för alla, säger Anna Nygård.

Jonas Rhodiner
jonas.rhodiner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".